AcasăNewsOrange, procesul sinuciderilor

Orange, procesul sinuciderilor

Managerii terorii

O premiera in Franta: la zece ani dupa valul de sinucideri de la France Télécom(care in 2013 si-a schimbat numele in Orange), compania si o parte din fostii manageri, printre care si fostul director general Didier Lombard, vor fi judecati incepand de astazi pentru ”hartuire morala”.

Managerii terorii

Intre 2008 si 2009, 35 de angajati ai France Telecom s-au sinucis, evocand un „management al terorii” destinat sa ii faca sa paraseasca compania. „O hartuire morala organizata la nivel de companie”, spun acum procurorii, precizand ca  fostii managerii voiau sa renunte la 22.000 din cei 120.000 de salariati. Pe banca acuzatiilor se va afla Didier Lombard, cel care  a condus France Telecom intre 2005 si 2020. Lombard  ar fi vorbit de o „moda a sinuciderilor”, dupa care si-a cerut scuze pentru declaratiile sale. Alaturi se va afla numarul doi Louis-Pierre Wenes si fostul director de resurse umane Olivier Barberot. Alti patru membri ai conducerii companiei sunt inculpati pentru complicitate.

FILE PHOTO The logo of French telecoms group Orange is seen at the entrance of the Cyberdefense division headquarters at Nanterre France October 5 2017 REUTERSCharles PlatiauFile Photo GLOBAL BUSINESS WEEK AHEAD

Toti risca o amenda de 15.000 de euro si un an de inchisoare. La randul sau, France Télécom risca o amenda de 75.000 de euro. Este prima mare companie care este actionata in justitie in Franta pentru „hartuire morala”, definita de codul penal drept „actiuni repetate avand drept scop sau efect o degradare a conditiilor de munca”. Procesul se va desfasura pe parcursul a peste doua luni si va fi urmarit de companii si  mai ales de sindicate, care au denuntat “o politica de violenta sociala” si cer „pedepse exemplare” pentru oficialii F. Telecom, dar si compensatii pentru “victimele politicii economice care a preferat actionari in detrimentul angajatilor”.

author avatar
Andrei Coman
384 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger