AcasăNewsOperatiunea Sufocarea Coreii de Nord

Operatiunea Sufocarea Coreii de Nord

Spectrul saraciei incepe sa cuprinda populatia din Coreea de Nord

Noile sanctiuni economice impuse de Natiunile Unite Coreii de Nord nu vor opri testele nucleare ale Phenianului, dar efectele se simt deja puternic la nivelul populatiei. China, altadata mai permisiva, inchide si robinetul contrabandei  cu combustibil.

Spectrul saraciei incepe sa cuprinda populatia din Coreea de Nord

Chiar daca menghina noilor sanctiuni este departe de a afecta sistemul militar al lui Kim Jong-un, la nivelul populatiei lucrurile incep sa devina problematice. Spre exemplu, interzicerea exportului de petrol si de alte produse rafinate catre Phenian a dublat pretul benzinei. Aceasta pentru ca, in septembrie anul trecut, petrolul ajungea la 0,97 USD per litru, iar acum s-a ridicat la 1,73 de dolari pentru acelasi litru. Si aici lucrurile se inrautatesc pe zi ce trece pentru ca si China s-a liniat sanctiunilor UN si China National Petroleum Corp (CNPC), o mare companie detinuta de catre stat, a suspendat vanzarile de benzina si combustibili catre Coreea de Nord. Datele CNPC arata o scadere cu 97% a exporturilor catre Phenian fata de anul trecut. Mai mult, si micul trafic de frontiera cu China este strict monitorizat in domeniul combustibilior, ceea ce este o adevarata lovitura pentru populatia din Coreea de Nord. Aceleasi sanctiuni  lovesc si in industria usoara locala, mai ales in cea a textilelor, unde multe afaceri ale unor investitori straini, e adevarat, in mare parte tot chinezi, se inchid ca pe banda rulanta. Toate aceste semnale incep sa se rasfranga si asupra moralului nord-coreenilor. „Daca Statele Unite ar declara ca planuiesc sa bombardeze Phenianul, Coreei de Nord nu i-ar pasa. Dar daca anunta China ca iau in considerare sa reduca exportul de petrol catre Coreea de Nord din cauza testelor nucleare, Coreea de Nord isi iese din minti”, spunea recent Kang Mi-jin, un dezertor nord-coreean ajuns la Seul.

Trump promite anihilarea Coreei de Nord

De la tribuna ONU, presedintele american a promis ca va distruge aceasta tara in caz ca liderul Kim Jong-un va reprezenta o amenintare pentru Statele Unite. ”Washington nu va avea atunci de ales”, a avertizat Trump. ”SUA sunt rabdatoare, SUA sunt puternice. Dar daca suntem constransi sa ne aparam sau sa-i aparam pe aliatii nostri, nu vom avea alta optiune decat sa distrugem complet Coreea de Nord”, a lansat presedintele SUA. El a adaugat ca ”omul racheta”, cum l-a poreclit pe Kim Jong-un, ”se va angaja astfel intr-o misiune sinucigasa, pentru el insusi si pentru regimul sau”. ”Statele Unite sunt pregatite (sa anihileze Coreea de Nord) dar spera ca aceasta nu va fi necesar”, a punctat Trump, care a denuntat regimul ”vicios” de la Phenian. SUA dispun de ”numeroase” optiuni militare contra Coreei de Nord dar care nu pun in pericol Coreea de Sud, a declarat anterior secretarul american al Apararii, James Mattis. ”Le putem adopta, impreuna cu aliatii nostri, pentru a-i apara pe aliatii nostri si a apara propriile noastre interese”, a spus Mattis. Seful Pentagonului a confirmat in egala masura ca Statele Unite si Coreea de Sud au evocat posibilitatea ca Washingtonul sa trimita arme nucleare ”tactice” la Seul.

author avatar
Catalin Dumitrescu
146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger