AcasăNewsOperatiunea Bin Laden: Administratia Obama a avut limbarita

Operatiunea Bin Laden: Administratia Obama a avut limbarita

Administratia Obama a avut limbarita in operatiunea Bin Laden

O ploaie de critici s-a abatut asupa Casei Albe, acuzata ca nu stie sa pastreze un secret si ca pericliteaza operatiunile viitoare. Ministrul Apararii american si fosti responsabili ai CIA si-au exprimat regretul ca echipa lui Barack Obama a declarat prea multe in presa privind detaliile raidului contra lui Bin Laden si punand astfel in pericol securitatea agentilor din serviciile secrete.

Administratia Obama a avut limbarita in operatiunea Bin LadenDupa operatiunea din 2 mai asupra resedintei din Abbottabad a liderului Al-Qaida, fiecare zi a adus un nou set de informatii despre fortele speciale americane. In fata presei avide dupa detalii, responsabili americani, sub acoperirea anonimatului, au descoperit identitatea SEAL, ca fiind cea care l-a lichidat pe Bin Laden (ceea ce trebuia a ramana secret), au revelat utilizarea unui elicopter necunoscut pana atunci, au dezvaluit o ascunzatoare CIA in apropierea resedintei lui Bin Laden, ca si o sumedenie de detalii asupra documentelor gasite in casa acestuia. Ultima dintre ele: prezenta a numeroase filme porno in camera sefului Al-Qaida.

Pentru Michael Scheuer, fost agent CIA, scurgerile de informatii ale Administratiei Obama „au scapat de sub orice control”: „Informatiile asupra elicopterului invizibil, asupra ascunzatorii CIA, a obiceiurilor lui Bin Laden, asupra contactelor sale… Totul compromite viitoarele operatiuni” si le va face „mai dificile si probabil mai periculoase”, a estimat el.

Colonelul in retragere Roland Guidry, un veteran al fortelor speciale, a acuzat echipa lui Obama de „fanfaronada”, atunci cand a divulgat tacticile agentilor SEAL si informatiile despre hard-disck-urile descoperite la resedinta lui Bin Laden, ca si metodele sale de comunicare cu responsabilii Al-Qaida. „Securitatea operationala inaintea misiunii a fost superba, dar securitatea post-misiune a fost subreda”, a declarat el pentru National Journal.

Secretarul pentru Aparare, Robert Gates, un veteran CIA si fost director al Agentiei, si-a manifestat public iritarea, marturisind joi ca principalii colaboratori ai lui Obama, adunati la Casa Alba pentru a urmari operatiunea in direct, se angajasera sa nu dezvaluie detaliile acesteia. A doua zi, le destainuiau presei.

Robert Gates si-a manifestat ingrijorarea si fata de divulgarea unor secrete esentiale pentru securitatea nationala, a precizat purtatorul lui de cuvant Geoff Morrell. „Surse anonime care dezvaluie informatii secrete privind tacticile, pregatirea si echipamentul unitatilor secrete pun in pericol capacitatea noastra de a realiza operatiuni similare in viitor.”

Prima consecinta a scurgerilor: mecanismul de securitate care inconjura Navy Seals va fi schimbat, dupa ce unii dintre ei si-au exprimat temeri privind familiile lor.

author avatar
Adrian Patrusca
217 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger