Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Open space la birou, un zid intre angajati

Open space la birou, un zid intre angajati

Autor:

”Ne nastem singuri, traim singuri si murim singuri”, spunea Orson Wells. Spatiile de munca deschise confirma paradoxal vorbele celebrului cineast.

 

open space 0 Open space la birou, un zid intre angajati

Stres, nervi, conflict, tensiune arteriala, izolare si productivitate scazuta: iata efectele birourilor-hala corporatiste

Paradoxal pentru ca obiectivul initial al amenajarii birourilor de tip hala, fara spatii separate, era favorizarea contactului si a schimburilor intre angajati in scopul cresterii productivitatii. S-a dovedit insa ca efectul obtinut nu a fost cel asteptat. Ethan Bernstein si Stephen Turban, profesori la Harvard Business School, au studiat interactiunea dintre colegi in doua multinationale care au modificat spatiul de lucru facand birouri open-space. Personalul a fost dotat cu dispozitive care le masura miscarile si cu microfoane pentru a le inregistra dialogul, in cadrul acestui studiu. Rezultatul: s-a dovedit ca au existat de trei ori mai putine interactiuni in noul spatiu de lucru, o ”hala” dreptunghiulara. In prima multinationala, numarul de email-uri pe care oamenii si le trimiteau unul altuia a crescut cu 56% dupa modificarea birourilor. De ce aceasta schimbare? Autorii studiului sugereaza ca angajatii si-au valorizat intimitatea si au gasit noi mijloace sa o pastreze chiar in spatii deschise. Spre exemplu, unii purtau casti pentru a se izola sau a nu fi distrasi de colegi.

Proletari din toate tarile, separati-va

Unele companii dispun locurile de munca statice in asa zisele box-uri, spatii de lucru mai inchise, care permit angajatilor o intimitate si sa-si personalizeze biroul. Dar ele nu ofera conditii bune de munca, majoritatea neavand  lumina naturala si fiind expuse zgomotelor. Un confort departe de cel al ”hot-desking”-ului, spre care 45% din multinationale prevad sa se indrepte, pana in 2020. Aceasta practica consta in neatribuirea nici unui birou si a-i lasa pe angajati sa-si aleaga locul de munca in functie de posibilitati. Birourile open-space dar si alte spatii de munca deschise, au fost facute dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Obiectivul era reconstructia rapida si ieftina, cu rationalizarea spatiilor. O problematica economica care s-a dovedit ca afecteaza productivitatea , genereaza stres si oboseala in plus si ridica invizibile ziduri intre angajati. Initial, se credea ca, odata adunati laolalta intr-o singura incapere, angajatii sunt mai motivati: fiecare vede ce face celalalt si cauta sa faca mai bine sau sa tina ritmul. Desi deseori ”motivarea” era o gogorita si in realitate era vorba numai de economie pentru angajatori. S-a dovedit ca open-spate scade productivitatea, genereaza conflicte, fluctuatii de personal afectand si sanatatea angajatilor (stres, tensiune arteriala, lipsa de concentrare, etc).    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 17-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!