AcasăNewsONU vrea sa loveasca ISIS la portofel

ONU vrea sa loveasca ISIS la portofel

Moscova si Washington s-au inteles sa lase lefter Statul Islamic

O  rezolutie a Consiliului de securitate va adopta un text pus la punct de catre Washington si Moscova avand ca tinta finantarea Statului Islamic.

Moscova si Washington s-au inteles sa lase lefter Statul Islamic

Consiliul de securitate ONU urma sa adopte, ieri, o rezolutie avand ca scop strangularea surselor de finantare a gruparii teroriste sunnite. In premiera pentru aceasta, ministri de Finante din 15 tari ale Consiliului s-au reunit, informeaza AFP. Rezolutia, un text de 28 de pagini, pus la punct in comun de SUA si Rusia, tinteste direct Daesh. ”Avem numeroase parghii la dispozitie, trebuie doar ca tarile sa-si faca de acum datoria”, a declarat un diplomat. Textul  cere tarilor  ”sa actioneze de-o maniera energica si decisiva pentru a taia fondurile si alte resurse economice” ale ISIS, intre care petrolul si traficul de antichitati, si sanctionarea ”de-o maniera mai activa” a sprijinului financiar al gruparii. Documentul prevede si intensificarea schimbului de informatii cu privire la acest subiect intre guverne si sectoarele private. Consiliul a adoptat in februarie o prima rezolutie ce permite sanctionarea persoanelor sau entitatilor care finanteaza ISIS, cumparand petrol de contrabanda sau obiecte antice furate din Siria si din Irak. Un comitet  ONU este insarcinat de 15 ani sa inghete bunurile tuturor celor care finanteaza grupari legate de Al-Qaida. Lista cuprinde 243 de persoane si 74 entitati juridice. Fiecare tara va raporta in patru luni masurile luate pentru aplicarea rezolutiei in timp ce ONU va trebui sa alcatuiasca, in 45 de zile, un ”raport strategic cu privire la amenintarea jihadista si a surselor de finantare a ISIS”.

80 de milioane de dolari pe luna

Potrivit expertilor, ISIS castiga 80 de milioane de dolari pe luna in urma controlului pe care-l exercita in teritoriile din Irak si din Siria. Majoritatea banilor provin din taxe si extorcari asupra firmelor si comertului, dar si din furtul resurselor (intre care si antichitati), in timp ce 40% din fonduri sunt asigurate de contrabanda cu petrol si gaz. Insa bombardamentele Coalitiei antiteroriste conduse de SUA si cele ale Rusiei au redus semnificativ aceasta contrabanda, gestionarea teritoriilor fiind acum principala problema a ISIS, mare parte a acestor activitati presupunand accesul la sistemul financiar international, metoda care-i expune pe jihadisti.

author avatar
Tudor Borcea
153 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger