AcasăNewsONU cere SUA sa respecte drepturile manifestantilor din Ferguson

ONU cere SUA sa respecte drepturile manifestantilor din Ferguson

Nonagenara Hedy Epstein a fost retinuta de politie

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut autoritatilor americane sa asigure apararea drepturilor protestatarilor din Ferguson.

Orasul din statul Missouri este arena unor demonstratii de amploare dupa uciderea unui tanar de culoare, Michael Brown, de catre un ofiter de politie.

Nonagenara Hedy Epstein a fost retinuta de politie

America, America, dar unde e democratia?

Ban Ki-moon le-a cerut autoritatilor americane sa se asigure ca drepturile la libertatea de expresie sunt protejate. „Secretarul general le-a cerut tuturor sa manifeste retinere, iar oficialii responsabili cu aplicarea legii sa respecte standardele SUA si pe cele internationale in ceea ce priveste manifestantii”, a precizat purtatorul de cuvant al ONU, Stephane Dujarric. Politistii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestantii si au arestat mai multi activisti, inclusiv si jurnalisti. Un fotograf al agentiei Getty Images a fost retinut pentru scurt timp de politie. Cea mai recenta retinere a fost a nonagenarei Hedy Epstein, supravietuitoare a lagarelor naziste, un dusman inversunat al opresorilor. Hedy, la 90 de ani, imbraca tricoul „Stay Human” de cate ori este nevoie, fie de partea manifestantilor din Ferguson, fie de partea palestinienilor din Gaza, victime ale regimului israelian.

Garda Nationala peste manifestanti

Locuitorii orasului Ferguson, majoritatea de culoare, isi manifesta de o saptamana furia pe strazi pentru ca, sustin ei, politia ar fi actionat ilegal in acest incident care a reinviat problema rasismului in SUA. Versiunile despre circumstantele mortii tanarului difera, insa este clar ca politistul acuzat de uciderea lui a actionat disproportionat. In cursul zilei de luni, Garda Nationala a fost mobilizata pentru a sprijini politia locala si au fost instituite restrictii de circulatie. Tragatori de elita au fost postati pe acoperisurile magazinelor, Ferguson parand un oras sub stare de asediu.

author avatar
Adina Mutar
149 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger