AcasăNewsONG-urile ameninta suveranitatea Rusiei

ONG-urile ameninta suveranitatea Rusiei

Militantii n-au spor la manifestatii in Rusia

Occidentul finanteaza ONG-uri care-i incita pe tinerii rusi sa discrediteze statul, via mass-media, se arata intr-un raport al Comisiei parlamentare pentru protectia independentei nationale din camera superioara a Parlamentului rus.

Militantii n au spor la manifestatii in Rusia

”Crearea si sustinerea ONG-urilor care apara interesele statelor straine” dar si ”implantarea de profesori occidentali in sistemul educativ reprezinta o amenintare serioasa la adresa suveranitatii Rusiei”, se arata intr-un raport al respectivei comisii. Comisia, creata in luna iunie, estimeaza si ca ”angajamentul tinerilor in actiuni de protest”, ”incitati de Occident” constituie o amenintare, la fel ca ”media si retelele sociale care discrediteaza” Rusia si Biserica Ortodoxa Rusa. ”Ingerinta in afacerile interne ale Rusiei nu se face numai via o propaganda directa, facuta de media precum Eadio Svoboda (finantat de SUA) dar si prin programe educative implicand jurnalisti rusi” sau via ”formarea de cadre politice ruse in strainatate”, precizeaza raportul.

SUA in vizor

”Autoritatile americane si satelitii lor din NATO”, sunt aratati cu degetul de aceasta comisie, condusa de vicepresedintele Comisiei de afaceri Externe a Consiliului Federatiei, Andrei Klimov, comisie creata ca raspuns la acuzatiile Washingtonului cu privire la ingerinta rusa in alegerile prezidentiale americane. Raportul preconizeaza si interzicerea tuturor activitatilor ONG-urilor finantate din strainatate, cu exceptia celor care sunt coordonate de statul rus. Aceasta recomandare intervine in conditiile in care o lege votata in 2012 obliga ONG-urile care beneficiaza de sustinere financiara din strainatate, si care au  o ”activitate politica”, sa se inregistreze ca ”agent din strainatate”. O alta lege, votata in completare in 2015, permite desemnarea organizatiilor straine active in Rusia drept ”indezirabile”, putand fi ulterior interzise, indiferent daca este vorba de ONG-uri, fundatii sau firme. Mai multe ONG-uri, in principal americane, au fost declarate ”indezirabile” iar peste 100 au fost desemate ”agent din strainatate”, potrivit datelor ministerului rus al Justitiei. Luni, autoritatile au avertizat media americane care opereaza pe teritoriul rus ca le vor impune noi restrictii, ca raspuns la plangerile postului tv Russia Today care a estimat ca activitatile statiei sunt ingreunate in Statele Unite.

author avatar
Tudor Borcea
81 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger