AcasăNewsOligarhul care vrea capul lui Putin

Oligarhul care vrea capul lui Putin

Mihail a experimentat pe propria piele ce inseamna sa-l superi pe Putin: puscariile din Siberia

Mihail Hodorkovski, fostul presedinte al grupului petrolier Iukos, a fost si cel mai celebru prizonier din Rusia dupa ce, in 2003, a fost arestat pe aeroportul din Novosibirsk si condamnat la 10 ani de inchisoare in cadrul vanatorii de moguli ordonata de liderul de la Kremlin.

Mihail a experimentat pe propria piele ce inseamna sa l superi pe Putin puscariile din Siberia

Acum, Hodorkovski isi consacra o parte din avere finantarii anchetelor asupra anturajului lui Vladimir Putin. Dupa eliberarea sa (Putin l-a gratiat) a promis sa nu mai intre in politica. Dar n-a fost asa. La 55 de ani, fostul magnat al petrolului a devenit dusmanul declarat al lui Putin si nu a uitat de anii petrecuti dupa gratii in Extremul Orient rus. Din Londra, unde s-a refugiat de mana ferma a lui Putin, investeste acum milioane de dolari in crearea de structuri de investigatii destinate, potrivit lui, sa scoata la lumina ”minciunile Moscovei”.

RussianGate si gaze

Ultima initiativa de acest gen este ”Dossier Center”, un soi de WikiLeaks destinata sa releve ”turpitudinea Kremlinului”. Printre informatiile ce au emanat este si publicarea corespondentei avocatei ruse Natalia Veselnitskaya, implicata in scandalul ingerintei Kremlinului in alegerile prezidentiale din SUA, dupa ce aceasta s-a intalnit  cu fiul lui Donald Trump, la New York.Email-urile avocatei mentioneaza contacte cu Kremlinul si alimenteaza in prezent ancheta americana condusa de procurorul Robert Mueller.

Organizatiile lui Hodorkovski ancheteaza acum interesele Kremlinului in minele de <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagaur title=aur data wpil keyword link=linked>aur<a> si de diamante din Republica Centrafricana

Alta dezvaluire se refera la participarea secreta a unui fost consilier al lui Putin in cadrul unei campanii energetice americane. Fostul sef al administratiei prezidentiale, Alexandr Volohin, ar detine astfel o parte evaluata la mai multe zeci de milioane de dolari in societatea American Ethane Company din Houston. O companie care a semnat recent un contract gazier de 26 miliarde de dolari cu China, dupa intrevederea lui Trump cu presedintele chinez Xi Jinping din 2017.Asta in timp ce SUA si Occidentul flutura sanctiuni impotriva Rusiei.

Mortala grupare Wagner

Hodorkovski dispune de alt brat inarmat: ”Investigations management Center”, o alta structura insarcinata cu finantarea anchetelor jurnalistice care duc la Putin si anturajul sau. Acest centru este cel care i-a trimis pe cei trei jurnalisti rusi ucisi in 1 august intr-o ambuscada in Republica Centrafricana. Cei trei trebuiau sa-i aduca lui Hodorkovski informatii cu privire la o grupare de mercenari cunoscuta drept  ”Gruparea Wagner”. Formatiune paramilitara detinuta de Evgheni Prigogin, un oligarh apropiat lui Putin. Cei trei jurnasisti mai aveau o misiune: sa aduca la zi interesele Moscovei in minele de diamante,  de aur si de uraniu  din Republica Centrafricana. ”Voi face tot ce este necesar pentru a-i identifica pe cei responsabili” de uciderea jurnalistilor, a reactional Mihail Hodorkovski, de la Londra. El a reiterat faptul ca este pregatit sa-si puna la bataie o parte din avere (estimata intre 200 si 500 de milioane de dolari) finantarii jurnalismului independent.

Ne-am saturat de el

Dupa gratierea acordata de Vladmir Putin, in decembrie 2013, fostul PDG al companiei petroliere Iukos, a fost interesat sa creeze o platforma politica. In septembrie 2014 a creat fundatia ”Rusia deschisa” in speranta de a mobiliza opozitia proeuropeana. Dar Kremlinul a vazut rosu si a organizat represalii. Comiterul rus de Ancheta l-a acuzat pe Hodorkovski ca a comandat asasinarea primarului unui oras petrolier, in perioada cand Mihail se afla in fruntea Iukos. Iar Moscova a lansat un mandat international de arest pe numele lui Hodorkovski. Dar oligarhul a persistat. Inaintea alegerilor prezidentiale din Rusia, soldate cu al patrulea mandat pentru Putin, Hodorkovski a cerut organizarea de proteste la nivel national, sub sloganul ”Ne-am saturat de el”. Procurorul general al Rusiei a declarat fundatia ”Rusia deschisa” drept ”organizatie indezirabila” si a ordonat perchezitii la 17 reprezentanti ai sau. Fundatia a fost interzisa in Rusia.

Nu ma gandesc la moarte

Chiar si asa, cel care a fost odata cel mai bogat om din Rusia, a declarat ca-si urmareste campania avand ca principal obiectiv dezvaluirea de dosare cu privire la membri anturajului lui Putin pentru a-i aduce intr-o zi in fata tribunalelor, folosindu-se acum de noua entitate ”Dossier Center”. ”Credem ca liderii acestei comunitati criminale constau in cateva zeci de persoane ajutate de mii de complici care actioneaza din teama sau lacomie”, a estimat Hodorkovski. In numeroasele interviuri acordate, fostul oligarh (care a fost condamnat pentru frauda fiscala)a fost intrebat daca nu se teme pentru viata sa. Dar a eludat subiectul: ”Cei zece ani petrecuti in inchisoare m-au invatat sa nu ma gindesc la asta”.

author avatar
Tudor Borcea
533 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cel mai bine se simte rusul cand e dusmanit dar atentie devine periculos cand e dusmanit de proprii conationali. Atunci devine mai mult ca o fiara. Deci domnule toti cei ce i-au vrut capul lui Putin, capul lor si-au vazut picioatele…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger