AcasăNewsObiceiuri in Sambata Mare, ultima zi din Postul Pastelui

Obiceiuri in Sambata Mare, ultima zi din Postul Pastelui

In sambata din Saptamana Patimirilor crestinii ortodocsi praznuiesc ingroparea trupeasca a Mantuitorului Hristos. Cunoscuta drept Sambata Mare, aceasta zi este ultima din Postul Pastelui.

In sambata ce precede marea sarbatoare a Invierii, credinciosii isi amintesc patimile suferite de Iisus Hristos pentru mantuirea nemului omenesc, se roaga si se pregatesc pentru Sfanta Sarbatoare a Pastelui.

In aceasta zi, gospodinele fac ultimele pregatiri pentru masa de Pasti. Vopsesc ouale, in cazul in care nu au facut acest lucru in Joia Mare, pregatesc cozonacii (in forme dreptunghiulare, amintind de mormantul lui Iisus) si pasca, drobul si friptura de miel. Deretica prin casa si pregatesc pentru intreaga familie hainele curate pe care le vor imbraca la slujba din aceasta noapte.

La miezul noptii, oamenii merg la biserica, la slujba. In multe zone ale tarii, femeile merg la sfantul lacas cu un cos cu bunatatile preparate pentru aceasta sarbatoare, pentru a le sfinti. Din acestea, dau de pomana pentru sufletele celor adormiti intru Domnul.

Sursa foto: ghidul-parintilor.ro

606 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger