AcasăNewsObama va inghiti greu galusca boicotului lui Basescu

Obama va inghiti greu galusca boicotului lui Basescu

„Absenta Romaniei (la summitul de la Varsovia – n.r.) nu va fi pica bine la Washington, date fiind legaturile stranse de securitate dintre cele doua tari”, scrie New York Times. Mai ales ca in aceasta luna Statele Unite si Romania au cazut de acord asupra locului unde vor fi instalate interceptoarele americane anti-racheta, ca parte a programului menit sa uneasca Washingtonul cu aliatii sai NATO in fata amenintarii iraniene.

Articolul vorbeste in special despre pozitia Serbiei, care, in ciuda imbunatatirii substantiale a imaginii, dupa arestarea lui Ratko Mladici, si a oportunitatii presedintelui Tadici de a se intalni cu Obama si a marca noi puncte diplomatice,  isi mentine decizia de a boicota summit-ul Central si Est-European de la Varsovia, din pricina prezentei Kosovo.

David Mc Shane, un expert britanic in afaceri externe, citat de New York Times numeste atitudinea Serbiei si a presedintelui sau, Boris Tadici, „o gafa nechibzuita de a-l desconsidera pe presedintele Obama, prin refuzul de a merge in Polonia si a onora Statele Unite„.

Summit-ul de la Varsovia a inceput vineri dimineata si se va incheia cu un dineu la care Obama va fi oaspete de onoare. Presedintii Germaniei, Italiei, Austriei, Ucrainei si Croatiei se numara printre cei 21 de sefi de state asteptati sa participe, ceea ce constituie o importanta reusita diplomatica pentru Polonia, care urmeaza sa preia la 1 iulie presedintia Uniunii Europene, scrie New York Times.

Polonia, se pare la insistentele Statelor Unite, l-a invitat la summit si pe Atifete Jahjaga, asa-numitul presedinte al Kosovo, regiune separatista a carei rupere de Serbia nu a fost recunoascuta de ONU si de mai multe tari, printre care si Romania.

Polonia a recunoscut Kosovo, Romania, nu. Polonia, ca tara organizatoare, poate sa invite o alta tara, chiar daca aceasta nu e recunoscuta de ONU. Cei care au recunoscut Kosovo isi pot lua libertatea sa-i invite. Romania nu poate sta la aceeasi masa cu un stat care nu e recunoscut de ea insasi. Vom vedea ce atitudine vom avea dupa ce va fi recunoscut de ONU. Dar nu vom fi printre cei care vor vota pentru recunoastere”, si-a explicat joi presedintele Basescu gestul de mare curaj diplomatic de a boicota summit-ul de la Varsovia si a-l sfida, indirect, pe Obama.

„Am dus o campanie de explicare a faptului ca nu recunoastem Kosovo, ne vom mentine pozitia si nu vad de ce ar trebui sa ne-o schimbam daca doreste un stat sau altul. Romania n-ar fi consecventa, serioasa, credibila”, a mai precizat seful statului.

Boicotul romanesc vine si pe fondul agitat creat de deschiderea la Bruxelles, pe langa Uniunea Europeana, a unei asa-numite reprezentante a judetelor Harghita, Covasna si Mures de catre trei europarlamentari unguri din Romania si pe fondul cererilor tot mai insistente ale liderilor UDMR pentru autonomia teritoriala a „Tinutului Secuiesc„.

 

author avatar
Adrian Patrusca
244 afisari

1 COMENTARIU

  1. Un gest mic, ridicat la nivelul de „Cod rosu”. Daca e atat de curajos pe cat vrea sa para, sa mearga prezidentul si sa dea cu pumnul in masa FMI. Daca gestul lui Base de a refuza invitatia se inscrie in galeria gafelor facute si de Serbia, atunci gestul lui Obama de a demonstra ca nu stie pe ce lume traieste (cand a semnat la Londra cu data de 24 mai 2008, noi fiind in 2011), unde se inscrie?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger