AcasăNewsObama se dă tare la Israel

Obama se dă tare la Israel

Tensiuni mari între Administraţia Obama şi oficialităţile din Israel. Preşedintele american a cerut Israelului să se întoarcă la frontierele din 1967.

Cu o singură „strigare”, Barack Obama a reuşit să stârnească un tsunami în politica externă, anunţând „un nou capitol al diplomaţiei americane”. Republicanii sunt năuciţi şi revoltaţi că preşedintele strică procesul de pace din Orientul Mijlociu. Oare? Arabii sunt extrem de mulţumiţi de faptul că America se dovedeşte, cel puţin la nivel declarativ, imparţială şi justă faţă de adevărata problemă a Orientului Mijlociu: conflictul palestiniano-israelian. La nivelul strategiilor pe termen lung, SUA au reuşit, prin această manevră, să recucerească „paşnic” tot ce pierduse în ţările arabe, inclusiv imaginea de moderator. Şi asta în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu se află la Washington, pentru „discuţii-cheie”!

Mai mult decât atât, preşedintele american a cerut două miliarde de dolari pentru a ajuta Egiptul şi Tunisia să-şi stabilească ţeluri democratice. La timp, spun analiştii, pentru că ambele ţări alunecau pe panta extremistă. În plus, l-a „urecheat” şi pe preşedintele sirian, Bashar al-Assad, cerând sancţiuni împotriva lui, pentru politica de represiune violentă a revoltelor democratice. A renunţat şi la „locomotiva Al Qaida”, spunând că a ajuns la „depou” şi acolo va rămâne.

„Viziunea lui Obama”, cum a fost botezată rapid, despre Orientul Mijlociu, cu un stat palestinian lângă Israel, cu frontierele din 1967, i-a scos din calmul diplomatic pe politicienii evrei. „Obama e un nou Arafat, care caută să distrugă Israelul”, a constatat Danny Danon, un membru marcant al Partidului Likud. Evreii din SUA au strâns rândurile şi au anunţat că Obama nu se va mai bucura de sprijinul lor electoral şi financiar pentru alegerile din 2012.

 

 

author avatar
Adina Mutar
97 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger