AcasăNewsObama, presedinte pana la capat

Obama, presedinte pana la capat

Liderul de la Casa Alba pleaca, liderul de la Kremlin ramane

Liderul de la Casa Alba a spus adio scenei internationale, duminica, la Lima, promitand o tranzitie ”respectuoasa dar vigilenta” cu succesorul sau lipsit de experienta , cu personalitate derutanta si ale carui declaratii-soc ingrjoreaza lumea intreaga.

Liderul de la Casa Alba pleaca, liderul de la Kremlin ramane

Barack Obama, care va parasi Casa Alba in 20 ianuarie, a declarat ca vrea sa sa inscrie in traditia americana abtinandu-se sa-si critice succesorul. ”Las presedintelui ales oportunitatea de a-si forma echipa si de a-si pune in aplicare politica”, a declarat Obama, dupa summit-ul Cooperarii Economice Asia-Pacific (Apec) din Peru. Insa a adaugat imediat ca va fi ”foarte atent la eventualele atingeri la valorile fundamentale ale Americii”. In viitorul apropiat,a adaugat el, ”am intentia sa-mi termin treburile in cursul viitoarelor doua luni, apoi sa plec cu Michelle in vacanta, sa ma odihnesc, sa-mi petrec timpul cu fiicele mele”. In timpul campaniei electorale, Obama l-a criticat dur pe Donald Trump, acuzandu-l ca ”submineaza democratia”.

Criza din Ucraina, tema pentru Vladimir

Presedintele american  a surprins insa la Lima afirmand ca l-a informat, duminica, pe Vladmir Putin ca vrea reglarea crizei ucrainene inainte sa paraseasca Casa Alba, in ianuarie. ”I-am vorbit de Ucraina si de necesitatea rezolvarii acestei chestiuni. L-am presat sa dea instructiuni negociatorilor rusi pentru a lucra cu noi, cu Franta, Germania si Ucraina, pentru a ajunge la un rezultat”. O sursa de la Casa Alba a declarat (AFP) ca Obama ”l-a presat pe Putin sa respecte angajamentele Rusiei prevazute in acordurile de la Minsk”. Anexarea Crimeei, in 2004, de catre Rusia a provocat tensiuni mari intre Moscova si Washington, soldate cu sanctiuni economice impotriva Rusiei din partea SUA. Anterior, presedintele ucrainean Petro Porosenko a avut o convorbire telefonica cu viitorul sau omolog american, cerandu-i sustinerea. Scurta intalnire pe care Obama a avut-o, la Lima, cu Vladimir Putin ar putea fi ultima, ca presedinte al SUA. Cei doi au discutat si despre dosarului conflictului din Siria, presedintele american reclamand un armistitiu total si o tranzitie politica.

Putin: Va fi o placere sa-l primim in Rusia

In Peru Vladimir Putin a facut un scurt bilant al celor sapte ani de dialog cu presedintele american. ”Nu a fost usor, ba chiar a fost dificil sa lucram impreuna dar eu si presedintele Obama am remarcat ca

mereu vom respecta pozitiile noastre bilaterale”. ”I-am multumit pentru toti anii acestia de munca comuna si i-am spus ca daca doreste, va fi o placere pentru noi oricand sa-l avem oaspete in Rusia”. In privinta lui Trump, liderul de la Kremlin a declarat ca Moscova va trebui sa astepte si sa vada daca retorica adoptata de republican in timpul campaniei prezidentiale va fi diferita de politicile reale ale Casei Albe.  ”Presedintele ales a confirmat dorinta de a ameliora relatiile americano-ruse. I-am raspuns acelasi lucru”, a spus Putin, precizand ca nici o data concreta pentru o viitoare intalnire cu Trump nu a fost inca fixata.

Melania nu vine la Casa Alba

Donald Trump isi va face intrarea la Casa Alba singur? Cel putin asa lasa sa se inteleaga un purtator de cuvant al miliardarului, care a indicat ca viitoarea Prima Doamna este ingrijorata de ideea ca fiul lor cel mic, Barron (10 ani) , ar fi nevoit, cu aceasta ocazie, sa-si schimbe scoala, din New York, la Washington. ”Ar fi dificil sa schimbe institutia de invatamant la mijlocul anului scolar”, a declarat Jason Miller, director de comunicare al echipei de tranzitie prezidentiala a lui Trump. Anterior, presa americana afirma ca Melania Trump (46 de ani) va ramane sa locuiasca in Trump Tower (manhattan) pentru ca Barron sa-si continuie cursurile la scoala particulara din Upper West Side, cel putin pana la sfarsitul anului scolar. Din 1800, presedintii SUA locuiesc la Casa Alba.

author avatar
Tudor Borcea
159 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger