AcasăNewsObama cere ridicarea sanctiunilor impotriva Iranului

Obama cere ridicarea sanctiunilor impotriva Iranului

Liderii lumii avertizeaza Teheranul ca trebuie sa puna in practica integral angajamentele asumate in dosarul nuclear

Presedintele american a cerut, duminica, guvernului pregatirea suspendarii sanctiunilor SUA contra Iranului, in cadrul acordului nuclear semnat in 14 iulie intre Teheran si marile puteri.

Liderii lumii avertizeaza Teheranul ca trebuie sa puna in practica integral angajamentele asumate in dosarul nuclear

”Va cer sa luati toate masurile suplimentare adecvate pentru aplicarea efectiva a angajamentelor americane enumerate in cadrul acordului nuclear”, se arata in memorandumul presedintelui Barack Obama, informeaza Le Monde. Ziua de duminica, calificata ”Adoption Day”, marcheaza sfarsitul perioadei de 90 de zile de la adoptarea de catre Consiliul de Securitate al ONU a unei rezolutii de aprobare a acordului nuclear. Aceasta perioada de trei luni a fost prevazuta pentru examinarea stufosului document de catre Congres si de catre Parlamentul iranian. In SUA, alesii republicani n-au reusit sa impuna un vot asupra acordului in timp ce deputatii iranieni si-au dat asentimentul asupra acordului in 13 octombrie, fiind promulgat de Consiliul gardienilor Constitutiei.

UE a adoptat deja cadrul legislativ

Uniunea Europeana a adoptat, tot duminica, cadrul legislativ pentru ridicarea tuturor sanctiunilor impotriva Iranului, in virtuatea acordului din iulie. Aceasta masura nu va fi insa pusa in practica efectiv decat cu conditia ca Teheranul sa-si puna in practica obligatiile asumate in acord, a anuntat seful diplomatiei europene, Federica Mogherini. Pe de alta parte, Iranul a notificat Agentia internationala pentru energie atomica (AIEA) ca va aplica protocolul aditional tratatului de non-proliferare nucleara. Aceasta masura va permite in mod special controalele AIEA si urmareste garantarea naturii strict pacifiste a programului nuclear iranian, in schimbul ridicarii sanctiunilor care ruineaza economia tarii. Directorul general al AIEA, Yukiya Amano, va prezenta, in 15 decembrie, ”concluziile finale” cu privire la respectarea angajamentului Iranului si, in functie de rezultat, isi va de acordul pentru punerea in practica a prevederilor. Potrivit documentului semnat cu SUA, Franta, Regatul Unit, Rusia, China si Germania, Iranul a acceptat sa-si reduca numarul instalatiilor de imbogatire a uraniului dar si modificarea reactorului de apa grea din Arak, pentru a reduce productia de plutoniu. Iranul trebuie sa-si reduca la 300 kg stocul de uraniu slab imbogatit care este actualmente evaluat la 10 tone.

author avatar
Tudor Borcea
70 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger