AcasăNewsO victorie trasa de par

O victorie trasa de par

”Nu conteaza cat de lung am parul, important e cat si cum gandesc”, transmite noul presedinte al Americii

Marsul triumfal al magnatului, ales presedintele SUA,  s-a datorat inclusiv podoabei sale capilare, care seamana cu o casca aurita? Un specialist in Antichitate face o interesanta paralela a coafurii lui Trump cu cea a regelui David.

”Nu conteaza cat de lung am parul, important e cat si cum gandesc”, transmite noul presedinte al Americii

Un ”bufon”. O eroare de casting, un ”circar”, o aberatie trecatoare. Asa era categorisit Trump, inainte de 8 noiembrie. Mare eroare, este de parere Christian-Georges Schwentzel, profesor de istorie antica la Universitatea din Lorraine, care estimeaza ca miliardarul a reactivat mituri milenare in campania sa electorala. Cu succes. Chiar derapajele de care a fost acuzat au figurat in strategia republicanului. In lupta sa impotriva a doua mari familii ”aristocratice” care si-au impartit o buna parte din viata politica americana din ultimele decenii, Bush si Clinton, Trump nu a exitat sa reactiveze vechi mituri, cum ar fi incapacitatea femeii de a guverna, de a fi presedinte, cum vroia Hillary. O retorica pe care Trump a pus-o in oglinda cu situatia reala: doar nici o femeie nu a fost vreodata presedintele SUA, cea mai democratica tara! Suspiciunile cu privire la aceasta incapacitate s-au hranit cu vechi dar eficiente referiri biblice: oare femeia nu este, in esenta, din start pacatoasa, cu au fost Eva, Dalila, Isabela, Irodiada sau Salomeea?

”Touch my hair. It’s real”. Un ritual de campanie

Un alt atu, devenit deja brand Trump, de care multi si-au batut joc, a fost podoaba sa capilara: aurita, de ”prost gust”. Insa magnatul a declarat ca nu se adreseaza ”elitelor”, ci saracilor.

Freza lui Trump l-a propulsat la Casa Alba

Mai mult, in fiecare dimineata isi intretine freza, folosind un spray (numit, se pare, Helmet Head, potrivit Le Point) care mareste volumul parului si ii da aspectul unei casti aurite, precum purtau grecii antici. Parul i-a devenit un brand personal, un semn distinctiv, un simbol electoral. Detractorii sai au inteles semnificatia acestui simbol, se intreaba Christian-Georges Schwentzel? In Biblie, David, regele iudeilor, se distingea prin parul sau aramiu, considerat ca simbolul alegerii divine care s-a pogorat asupra sa. Aceasta caracteristica se va regasi mai tarziu in arta: celebra sculptura a lui Michelangelo care-l reprezinta pe David. O referinta de care s-a folosit Trump. Doar in Biblie David este prin excelenta regele-Mesia. Trump sugereaza ca este noul David, eroul celor slabi care promite sa dea de pamant cu noul Goliat, familia Clinton, eroi ai elitelor. Coafura lui Trump nu este deloc un detaliu banal, un capriciu de stil. Este o alegere perfect calculata care se inscrie intr-o strategie de comunicare, spune profesorul Schwentzel. Si-a facut din podoaba capilara un soi de fetis al propriei persoane, a fost obiectul unor adevarate ritualuri: la mitinguri, Trump le cerea oamenilor sa-i atinga parul, sa se convinga ca nu e fals, nu este o peruca. ”Touch my hair. It’s real”, indemna Trump. Iata un candidat care nu minte, nu este ipocrit, este barbatu providential pe care-l astepta America. Culoare leonina a parului lui Trump evoca combativitatea lui David, iar magnatul a stiut sa joace bine tema fundamentala a culturii iudeo-crestine a multor americani: David contra Goliat.

Complicitatea liderilor religiosi

Republicanul a fost sprijinit si de complicitatea unor lideri evanghelici si catolici conservatori. Franklin Graham, puternicul presedinte al asociatiei evanghelice Billy Graham Evangelistic Association l-a comparat explicit pe Trump cu regele David, in fata a 900 de lideri religiosi. O comparatie similara a facut-o si Jerry Falwell Jr. , presedintele prestigioasei universitati private Liberty (Virginia) in incercarea de a-i gasit republicanului asemanari cu regele biblic: in  ciuda defectelor lui Trump (acuzatii de agresiuni sexuale etc) nici David nu era perfect, a sedus-o pe Batseba, care era deja maritata, si totusi Dumnezeu l-a ales sa-i conduca pe evrei.

Dupa investitura i se ia telefonul personal

Miliardarul a declarat in repetate randuri ca, fara telefonul personal, se simte in aer, obisnuit sa fie mereu in contact cu prietenii sau cu partenerii de afaceri. Mai ales ca noul presedinte este si un activ utilizator de Twitter. Insa, odata intrat oficial pe post, Secret Service nu-l va mai autoriza sa se foloseasca de smartphone-ul personal, evident din ratiuni de securitate. Ce va face insa cu avionul personal, in conditiile in care  va fi, si aici, constrans sa foloseasca Air Force 1, avionul prezidential oficial?

Periat de Patriarhul Moscovei

Declaratiile lui Trump din timpul campaniei arata ca noul presedinte american este gata sa reia dialogul cu Rusia si sa-si uneasca eforturile in lupta antiterorista, a declarat pentru RT seful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril. Potrivit patriarhului rus, din acest punct de vedere, Trump este total diferit de alti candidati la Casa Alba, al caror discurs nu a evocat ”nici o speranta de cooperare si reconciliere” cu Moscova.

author avatar
Tudor Borcea
765 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger