AcasăNewsO umbrela pentru Notre –Dame

O umbrela pentru Notre –Dame

Meteorologii au anuntat o saptamana ploioasa in Paris, iar arhitectii care se ocupa cu protejarea catedralei au intrat intr-o cursa contracontrometru pentru a acoperi monumentul, ploile abundente ar putea duce la prabusirea cladirii veche  de 800 de ani, deja inundata in urma eforturilor pompierilor de a stinge incendiul.

Dupa flacari pericolul apei

Proiectul amplasararii unei prelate de urgenta reprezinta „cea mai mai mare prioritate”, spune arhitectul sef al monumentului, Philippe Villeneuve, in timp ce colegul sau, Denis Dessus a avertizat ca “apa este principalul dusman al oricarei cladiri”, cantitatile acumulate datorita ploii ar creste riscul de prabusire a boltilor, care nu au  fost proiectate  pentru a suporta atata apa. Notre –Dame are o structura fragilizata, in plus vanturile puternice ar duce la caderea unor parti ale cladirii spre interior, a adaugat Dessus. Pentru a proteja structura in timpul reconstructiei va fi instalata o “umbrela” uriasa pe acoperis, dar lucrarile nu sunt finalizate, iar ploile anuntate  de meteorologi reprezinta un risc prea mare pentru a mai astepta. Cele mai vizibile semne lasate in urma incendiului sunt trei gauri imense in acoperisul cladirii, dintre care una s-a produs dupa prabusirea turlei.

O tigara, cauza incendiului ?

Compania  „Le Bras Freres”, care a montat schela pentru lucrarile de renovare de la Notre-Dame, a recunoscut si si-a exprimat miercuri ”regretul” ca unii dintre muncitorii sai nu au respectat interdictia de a fuma pe santier, insa a exclus orice legatura cu incendiul care a distrus o parte din monumentul istoric. “Intr-adevar, exista muncitori care din cand in cand au incalcat aceasta interdictie si regret. Muncitorii au recunoscut in fata politistilor ca li s-a intamplat sa mai fumeze, exista intr-adevar o interdictie de a fuma pe schele, dar aceasta interdictie era mai mult sau mai putin respectata, era un pic complicat sa cobori pentru ca dura mult timp.  Este in afara discutiei ca aceasta neglijenta sa fie la originea incendiului”, a declarat Marc Eskenazi, purtatorul de cuvant al firmei.

author avatar
Andrei Coman
150 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger