AcasăNewsO tuleste sau nu PSD din PES?

O tuleste sau nu PSD din PES?

Social-democratii lui Dragnea se tin cu dintii de socialistii europeni

Varianta iesirii PSD-ul din randurile socialistilor europeni si trecerii in ograda conservatorilor a sunat rau in urechile social-democratilor iar ca urmare adeptii ideii au pus frana.

Social democratii lui Dragnea se tin cu dintii de socialistii europeni

Asa cel putin jura acum pesedistii, tineri si batrani de-a valma. Pesedeii tineri s-au grabit sa sara in ajutorul lui Dragnea – acuzat deja ca urmareste distrugerea PSD-ului dupa modelul folosit de Basescu cu raposatul PD, motiv pentru care au negat existenta oricarei intentii de acest fel. ”PSD nu paraseste familia social democratilor europeni, acest zvon este pornit de la cei care vor raul PSD”, a decretat Victor Negrescu, actualul  ministru pentru Afaceri Europene, pe pagina sa de Facebook. Pesedistii copti bine tac la nivel public, dar isi amintesc cat de greu a fost acceptat PSD (partid cu probleme de imagine externa inca de la descalecarea sa din 1990, sub numele de FSN, pe scena postdecembrista) in randurile socialistilor europeni. Si mai exact, PSD a reusit sa treaca de poarta PES numai ascuns sub fusta PSDR-ului pastorit de Sergiu Cunescu  – partid autentic socialist si membru PES. Respinsi de europeni timp de un deceniu, Adrian Nastase &Comp., au reusit sa-l fenteze, in 2000, pe Cunescu, cu ajutorul cozii de matura PDSR-ista numita Alexandru Athanasiu si sa realizeze fuziunea PSDR – PDSR(FSN). Operatiune catalogata de Cunescu, in acelasi an, drept ”un tris” menit sa acopere, cu prestigiul si imaginea externa impercabila a PSDR, ”pacatele” PDSR – ”urmasul direct al PCR”.

Socialistii europeni nu  au de ales: trebuie sa inghita ”broscoii” pesedisti

Cert este ca vechii pesedisti nu uita de greaua lupta data pentru primirea in randul socialistilor europeni si nu privesc cu ochi buni o eventuala iesire din PES si asta doar pentru ca PSD-ul condus de Liviu Dragenea risca sa devina din nou nefrecventabil in fata strainatatii. In plus, nici tabara conservatoare nu promite un viitor trandafiriu pentru partidul celor trei roze dambovitene. Motivul: conservatorii polonezi au propriile lor probleme cu UE si nu simt nevoia de a incarca sacul formatiunii si cu tinichelele deja atarnate, de europeni, de coada PSD-ului. Iar ca sa spunem lucrurile pana la capat, e greu de crezut ca socialistii europeni chiar intentioneaza sa se debaraseze de PSD-Dragnea date fiind pierderile suferite de PES in ultimele confruntari electorale. Dimpotriva, mult mai credibila este varianta in care, comandati de interesul politic, socialistii vor ofta si se vor tine de nas dar nu vor repudia PSD-ul. De altfel, un prim semn in acest sens a si fost dat, din moment ce prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, isi va incepe vizita efectuata in Romania pe 1 martie cu o intalnire cu Liviu Dragnea.

author avatar
Simona Badulescu
312 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger