AcasăNewsO NOUA TAXA in spitalele din Romania!

O NOUA TAXA in spitalele din Romania!

Pacientii din Romania ar putea plati o noua taxa in spitale, daca vor sa fie consultati de un anumit medic, incepand cu data de 1 septembrie.

Daca proiectul pilot intocmit de Ministerul Sanatatii va fi aprobat, incepand cu data de 1 septembrie, pacientii din spitalele de stat ar putea fi taxati ca la privat. Aceasta masura reprezinta solutia ministerului pentru ca salariile personalului medical sa poata fi marite.

Proiectul pilot se refera la salarizarea medicilor si asistentilor sociali si ar putea intra in vigoare de la 1 septembrie 2013, suma pe care pacientii ar trebui sa o plateasca, in cazul in care solicita un anumit medic, putand sa ajunga si pana la 1 500 de lei. O consultatie pentru persoanele tratate in ambulatoriu va costa cel mult 150 de lei. Taxa urmeaza sa fie stabilita de fiecare spital in parte, noteaza realitatea.ro.

Astfel, daca acest proiect va fi aprobat, plata medicilor va fi facuta astfel: parte fixa (salariu de baza), parte variabila (pregatire profesionala, calitatea muncii, cantitatea muncii, fidelizarea muncii), sporuri pentru conditii de munca, venituri din garzi, venituri din taxa platita de pacienti.

Din taxa platita de pacienti 70% va merge catre medicul care-l trateaza, 20 de procente catre personalul auxiliar, iar 10% catre unitatea sanitara. Totodata, medicii ar putea fi platiti in functie de pregatirea profesionala, adica atestate, a II-a specialitate, masterat, doctorat, publicatii.

Cu toate astea, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sustine ca deocamdata proiectul este nefinalizat. „O asemenea informatie este incorecta. In acest moment se lucreaza la un proiect de lege pentru salarizarea personalului medical. Sunt variante nefinalizate, neterminate. Dar nu e nimic asumat! Vorbim de ideile unora sau altora. Pana cand nu e asumat de conducerea Ministerului nu exista!”, a declarat Nicolaescu, la Realitatea TV.

Poiectul va fi finalizat in luna iunie-iulie, potrivit ministrului Sanatatii: „Trebuie sa-l supunem dezbaterii publice doua trei luni pentru ca e un proiect foarte complex. Speram sa intre in vigoare cu anul 2014”, a declarat Nicolaescu.

author avatar
Alina Costache
303 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger