AcasăNewsO noua facatura a presei britanice: copiii-sclavi din Carei!

O noua facatura a presei britanice: copiii-sclavi din Carei!

Jurnalistii de la The Sun, in lipsa de subiecte, si-au pus batistele la nas si-au scormonit prin Romania, fabricand un material din care reiese ca au gasit  copiii de sase ani ai unei familii sarace din Carei trudind de zor pentru asamblarea jucariilor-surpriza ale oualelor Kinder. O inscenare, sustine Timea Jurj, mama copiilor, care spune ca raspunsurile lor au fost modificate de ziaristii britanici, care i-au promis sotului ei un loc de munca in Anglia.

„Dezvăluirile“ The Sun seamănă izbitor cu reportajul de cacao al celor de la Sky News

“Nu e nimic adevarat din ceea ce au zis cei de la ziarul din Anglia. A fost o inscenare, ziaristii respectivi i-au pus pe copii sa stea cum vor ei, le-au zis sa faca o poza si cu mine si din poza se vede cum copiii zambesc si ca stau ca la o poza. Nici vorba sa fi lucrat ei la asamblat oua Kinder sau ca eu i-as fi exploatat. Ziaristii din Anglia mi-au spus ca vor sa promoveze ouale Kinder pentru ca in Anglia sunt foarte scumpe si vor sa vada cum se fac acestea. Am cazut in capcana lor. Si pentru ca avem copii minori au venit aceste acuzatii”, spune femeia.

Se pare ca nici Daily Mail nu s-a lasat mai prejos, sustinand ca pentru fiecare 1000 de oua asamblate, familia este platita cu 20 de lei, adica 3,77 lire sterline. De aici, circul de mai jos.

Familia ar fi aprovizionata cu componentele din plastic ale jucariilor Kinder de  firma romaneasca Romexa, responsabila cu activitatea din zona de nord a tarii, si Prolegis, o fabrica subcontractata de Romexa. “Este pentru prima oara cand aflu despre acest lucru, dar voi descoperi cine este responsabil si vom incheia colaborarea cu fabricile implicate daca vom descoperi daca acuzatiile sunt adevarate”, spune managerul regional al Romexa, Daniel Muresan.” Nu externalizam piese ale jucariilor. Cu siguranta, jucariile provin din alte parti”, raspunde si directorul Prolegis, Marcel Bront.

Parintii copiilor nu apar drept angajati ale celor doua firme, reiese din ancheta Inspectoratului de Munca Satu Mare, dar Daily Mail tine pedala apasata: familia Jurj, este implicata in aceasta “munca de sclav”, Timea(30 de ani), Christian(41), Patrick(11), Hannah(6) – toti muncesc “13 ore pe zi” in casa lor pentru asamblarea oualelor Kinder. Apare, din senin, o sursa anonima de la Ferrero, care sopteste ca directorii companiei ar avea un “atac de cord, daca ar sti ce se intampla in Romania”. Apoi vine si declaratia capului familiei, Christian Jurj, caruia jurnalistii i-ar fi promis un loc de munca in Anglia:”Este munca de sclavi, dar ce am putea sa facem altceva, nu avem nici o oportunitate. Atunci cand vezi modul in care traim aici trebuie sa intelegeti de ce este visul nostru sa mergem in Marea Britanie”.

Dupa scandalul jurnalistului de la Sky News, care a inscenat reportajul cu traficul de arme in Romania, iata ca  procedeul devine gen de presa britanica.

author avatar
Bogdan Borcea
379 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger