AcasăNewsO interventie americana la sol in Siria ar costa 10 miliarde de...

O interventie americana la sol in Siria ar costa 10 miliarde de dolari si 100 de morti pe luna

O lupta pe teren in teritoriul sirian ar insemna pierderi umane si materiale greu de acceptat, spun expertii Pentagonului

In cazul in care Barack Obama ar decide sa trimita militari pe terenul sirian costurile umane si materiale ale unei asemenea operatiuni sunt socante, potrivit previziunilor expertilor militari.

O lupta pe teren in teritoriul sirian ar insemna pierderi umane si materiale greu de acceptat, spun expertii Pentagonului

Criticata sau sustinuta, doctrina Obama este simpla pentru a raspunde la actiunile barbare ale islamistilor din Orientul Mijlociu si la pericolul mai apropiat ale actiunilor teroriste chiar in Occident: aceste atacuri, spune presedintele american, nu merita costurile umane si financiare pe care le implica o operatiune militara masiva, in care loviturile aeriene se combina cu o interventie terestra pentru a lichida ISIS, noteaza Le Point. Expertii Pentagonului au calculat ca o asemenea interventie ar insemna ca Statele Unite sa accepte sa piarda 100 de oameni pe luna si 500 de raniti. Pe de alta parte, costurile financiare ar fi de ordinul a zece miliarde de dolari. In privinta duratei probabile a unui astfel de razboi ea ramane, alarmant, neclara. Aceste estimari au fost obtinute in timpul unei reuniuni, in principiu ”off the record”, de la Casa Alba. La ora actuala, chiar si pentru cea mai mare putere militara din lume, nu mai sunt acceptabile hecatombe similare celor din ultimele doua conflagratii mondiale iar daca aceste cifre sunt aproape de realitate, se explica atitudinea retinuta a lui Barack Obama cu privire la o operatiune terestra in Siria. In ciuda presiunilor din partea presei si opozitiei republicane. Prudenta sa in fata unor previziuni atat de pesimiste ale Pentagonului ii dicteaza sa continue bombardarea bazelor jihadiste din Siria si din Irak. Si in acelasi timp sa conteze pe lenta, prea lenta crestere in putere a armatei irakiene si a combatantilor opozitiei moderate, armati si antrenati de Coalitia anti-Daesh. In particular insa, Obama admite ca aceasta strategie are fisuri. Dovada: a acceptat ca, la Moscova, secretarul de stat John Kerry sa recunoasca -impotriva opiniilor multora din aliati-ca pentru a invinge ISIS trebuie sa se bazeze si pe armata regulata siriana. A lui Bashar al-Assad. Un dictator sustinut de Rusia si pe care SUA il vrea inlaturat de la putere.

Acord ONU privind criza din Siria

Rezolutia pentru un proces de pace in Siria a fost votata in unanimitate, vineri, de catre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU. Ea da un cadru legal foii de parcurs semnata la Viena, in octombrie si noiembrie, de catre principalii actori internationali in acest conflict si creste presiunea pentru ”oprirea masacrului si pregatirea terenului unei noi guvernari”, potrivit lui John Kerry. Textul prevede punerea in practica a unei tranzitii politice cu un calendar precis, noteaza Le Monde. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, trebuie sa-i reuneasca pe reprezentantii guvernului sirian si pe cei ai opozitiei ”pentru negocieri cu privire la o tranzitie politica”, incepand cu ianuarie. Dupa sase luni, acest proces ar trebui sa stabileasca o guvernare ”credibila, inclusiva si neconfesionala”, care va avea sarcina sa elaboreze o noua Constitutie. Alegeri ”libere” vor fi organizate cu supervizarea ONU in 18 luni. Divergentele raman insa numeroase si incertitudinea transformarii unui consens pe hartie in progrese palpabile persista. De altfel, seful diplomatiei americane a declarat ca ”nu-si face iluzii cu privire la obstacolele care exista, in special in privinta viitorului lui Bashar al-Assad”, viitor despre care Rusia si Iran au blocat orice discutie explicita. ”Numai poporul sirian poate decide viitorul sau, inclusiv cel al presedintelui”, a insistat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Rezolutia adoptata specifica si incetarea focului in Siria, in paralel cu tranzitia politica, insa ea nu va insemna sfarsitul razboiului pentru ca ”ea nu se va aplica in cazul actiunilor ”ofensive si defensive” contra Daesh si Front al-Nosra, ramura siriana a Al-Qaida. John Kerry a invitat iarasi Rusia sa-si concentreze raidurile pe aceste grupari teroriste si nu pe opozitia anti-Assad sustinuta de occidentali.

author avatar
Tudor Borcea
202 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger