AcasăNewsO felatie pentru Papa Ioan Paul al II-lea

O felatie pentru Papa Ioan Paul al II-lea

Scandal monstru in Polonia

Parchetul polonez a deschis o ancheta in urma montarii unei piese de teatru  in mod deliberat provocatoare la adresa bisericii si judecata drept o blasfemie de catre puternica Biserica Catolica din aceasta tara.

Scandal monstru in Polonia

Daca este o figura a Bisericii Catolice pe care polonezii o venereaza cel mai mult , aceasta este figura Papei Ioan Paul al II-lea. Nascut Karol Jozef Wojtyla, in 1920, in orasul polonez Wadowice, el a devenit papa in octombrie 1978, primul suveran pontif care nu avea origine italiana si din Europa de Est, jucand un rol major pe scena internationala. Dupa moartea sa (aprilie 2005) a fost sanctificat. O alta scena, cea a teatrului din Varsovia , ”Teatr Powszechny”,  a intrat in ancheta procurorilor, bazata pe extrase facute publice din piesa ”Blestemul”, a indicat procurorul Lukasz Lapczynski.

 „Aparator al pedofililor”

In piesa respectiva, o figura in marime naturala a Papei Ioan Paul al II-lea, imbracata intr-o sutana alba, in fata careia o actrita ingenuncheata simuleaza o felatie, este apoi spanzurata. In aceasta scena, ”Papa” poarta de gat o pancarta pe care scrie ”Aparatorul pedofililor”. Voit provocatoare, piesa, a fost pusa in scena de regizorul croat Oliver Frljic, s-a inspirat din textul unui autor polonez din secolul al XIX-lea, Stanislaw Wyspianski, care trata relatiile complexe ale polonezilor cu puternica si influenta Biserica Catolica. Wyspiansky evoca o drama petrecuta intr-un satuc polonez al carui locuitori o acuza pe o femeie, care a avut o relatie cu un preot, din care au rezultat doi copii, de seceta care a afectat recoltele si cer pedepsirea acesteia.

„Incitare la crima”

Parchetul a deschis, concomitent, o a doua ancheta pentru „incitare la comiterea unei crime” asupra persoanei presedintelui partidului aflat la putere, partidul „Dreptate si Justitie”, Jaroslaw Kaczynski. Intr-una din scenele finale ale piesei, o actrita evoca posibilitatea unei colecte de bani de la spectatori pentru a plati un asasin care sa-l ucida pe Kaczynski, inainte de a spune ca regizorul i-a cerut sa renunte la aceasta scena-care reprezinta un delict pasibil cu inchisoarea.

Pozitii ideologice variate

In egala masura, mai multe persoane vor sa faca plangeri in justitie „pentru ofensa publica la adresa sentimentelor religioase”, a precizat procurorul Lukasz Lapczynski, citat de Le Parisien.  Piesa a generat indignarea BIsericii Catolice. Potrivit purtatorului de cuvant al Conferintei Episcopale a Poloniei, Pawel Rytel-Andrianik, ”aceasta piesa de teatru are toate caracteristicile unei blasfemii”. De partea sa, ”Teatr Powszechny” a subliniat intr-un comunicat ca ”spectacolul ofera cuvantul unor pozitii ideologice variate si trebuie analizat ca o opera artistica in integritatea ei si nu ca o serie de scene distincte, fara legatura intre ele”.

author avatar
Tudor Borcea
991 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger