AcasăNewsO cifra care da peste cap matematica: inflatie cu 21 de zerouri...

O cifra care da peste cap matematica: inflatie cu 21 de zerouri in Zimbabwe

In 2008, anul cu o inflatie de„numai” 41.900 de trilioane in Zimbabwe, Robertt Mugabe (foto jos) a lansat bancnota de 100 de trilioane

Pare de domeniul fantasticului, dar este cat se poate de adevarat: inflatia din statul african Zimbabwe a ajuns la 6,5 de… sextilioane de procente, adica o o cifra urmata de 21 de zerouri.

 

 

 

Cine vrea poate sa incerce sa scrie incredibila suma, dar s-ar putea ca ecranul unui minicalculator sa nu o poata cuprinde pe un singur rand. Daca „sextilioane” vi se pare trivial sau greu de pronuntat, incercati „o mie de miliarde de miliarde”,  pentru ca inseamna acelasi lucru.

 

 

In 2008, anul cu o inflatie de„numai” 41.900 de trilioane in Zimbabwe, Robertt Mugabe (foto jos) a lansat bancnota de 100 de trilioane

O organizatie a tinerilor din Zimbabwe a si „facut” un certificat ca din partea Guiness World record, acordat in 2008 presedintelui Robert Mugabe,  pentru „ineficienta financiara si incompetenta economica”.

Robertt Mugabe

E drept, la „decernare”, Zimbabwe avea o inflatie de „numai” 41.900 de trilioane de procente. Recent, ministrul de finante al tarii a anuntat ca mai are in vistierie doar 217 dolari. Cauza situatiei economice dezastruoase, sustin expertii, o constituie decizia lui Robert Mugabe de a confisca in anul 2000 terenurile a 4.000 de fermieri, moment in care tara a intrat intr-o spirala inflationista imposibil de controlat.

author avatar
Arpad Dobre
778 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger