AcasăNewsO bomba murdara in mainile ISIS?

O bomba murdara in mainile ISIS?

Expertii au temeri ca jihadistii pot pune mana pe uraniu sau plutoniu

La zece zile dupa atentatele din Bruxelles, revendicate de Statul Islamic, catastrofalul scenariu ca in mainile jihadistilor sa se afle un dispozitiv explozibil conventional insotit de materii radioactive va avea o mare pondere in cadrul lucrarilor summit-ului organizat de Barack Obama, care a inceput, ieri, la Washington.

Expertii au temeri ca jihadistii pot pune mana pe uraniu sau plutoniu

Locatarul Casei Albe a lansat in aprilie 2010 acest rendez-vous pentru 50 de tari care s-au reunit in capitala federala americana. Intr-un discurs ramas faimos, la Praga, in aprilie 2009, Obama avertiza ca riscul unui atac nuclear reprezinta ”cea mai imediata amenintare pentru securitatea mondiala”, informeaza Le Parisien. Mass-media belgiana si internationala au informat recent ca celula islamista din Bruxelles ce a actionat in atentatele din 22 martie a prevazut fabricarea unei ”bombe murdare” radioactive. In ziua atentatelor, guvernul belgian a decis de urgenta intarirea securitatii centralelor nucleare. Coordonatorul UE pentru lupta antitero, Gilles de Kerchov, avertiza asupra unui eventual cyberatac, o preluare a controlului de pe Internet a ”unui centru de gestiune a unei centrale nucleare” de catre miscarile jihadiste ar putea surveni ”inainte de cinci ani”. ”Posibilitatea ca meteriale nucleare sa fie folosite de teroristi nu poate fi exclusa”, a avertizat, dupa atentatele din Bruxelles, presedintele Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Yukiya Amano.

Putin , absent de la discutii

Daca, la ora actuala, putini experti cred ca ISIS ar putea face rost de o arma atomica, multi au temeri ca jihadistii pot pune mana pe uraniu sau plutoniu in incercarea de a asambla o ”bomba murdara”. Un asemenea dispozitiv nu provoaca o explozie nucleara dar difuzarea de radioactivitate ar avea teribile consecinte sanitare, economice si psihologice. Cateva grame de iridiu (un material puternic radioactiv) au fost furate in noiembrie 2015 din sudul Irakului, la Bassorah. Potrivit datelor AIEA, 2800 de incidente relativ la trafic, posesie ilegala sau pierderi de materiale nucleare au fost inregistrare in lume in ultimii 20 de ani. Stocul mondial de uraniu imbogatit se ridica, la finele lui 2014, la 1.370 de tone. Esentialul se afla in Rusia, dar Vladimir Putin nu participa la summit-ul de la Washington, la fel ca liderii Iranului si Coreei de Nord. Presedintele Obama a primit lideri din 50 de tari, intre care omologii sai francez, Francois Hollande, chinez, Xi Jinping, sud-coreean, Park Geun-Hye, turc, Recep Erdogan, ucrainean, Petro Porosenko, si premierii japonez, Shinzo Abe, si indian, Narendra Modi. Intrevederea Obama-Hollande se va axa pe dosarul sirian si lupta contra terorismului, a indicat palatul Elysee.

Londra va transfera in Statele Unite 700 kg de deseuri nucleare

SUA si Euratom vor face schimburi de deseuri nucleare: Regatul Unit va transfera uraniu imbogatit pentru a fi stocat, in timp ce Washington va trimite Comunitatii Europene pentru Energie Atomica (Euratom) uraniu imbogatit sub o forma diferita, pentru a fi utilizat in scopuri medicale, informeaza Sputnik. Marea Britanie va transfera in SUA 700 kg de deseuri nucleare in cadrul unui acord care era asteptat, ieri, sa fie anuntat la summit-ul de la Washington de premierul David Cameron. ”Va fi un acord mutual avantajos. Ne vom putea debarasa de deseuri nucleare si sa obtinem in schimb posibilitatea unor tratamente impotriva cancerului”, a declarat o sursa din cadrul guvernului britanic.

author avatar
National
280 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger