AcasăNewsNucleara Belarus, la portile UE

Nucleara Belarus, la portile UE

Centrala de la Ostrovets este vazuta ca un pion economic al lui Putin in tarile fostei URSS, in timp ce Minsk o prezinta ca o alternativa de a-si reduce dependenta de gazul rusesc.

30 de ani dupa catastrofa de la Cernobal, care i-a afectat o mare parte din teritoriu, Belarus aproape a terminat prima sa centrala nucleara, construita si finantata de Rusia, sub ochii neputinciosi ai Lituaniei vecine si a europenilor.

Centrala de la Ostrovets este vazuta ca un pion economic al lui Putin in tarile fostei URSS in timp ce Minsk o prezinta ca o alternativa de a si reduce dependenta de gazul rusesc

La 15 kilometri de frontiera lituaniana, santierul centralei nucleare de la Ostrovets a intrat in faza finala. Cele doua reactoare cu o capacitate de 1200 de megawati fiecare vor porni din 2019, respectiv 2020. Proiectul, apropabt de guvern in 2008, este condus de grupul rus Rosatom si reprezinta o investitie de 11 miliarde de dolari, din care 10 provin de la un credit rus. Centrala de la Ostrovets da frisoane locuitorilor din Belarus: un sfert din teritoriul tarii a fost iradiat in urma exploziei de la Cernobal, in 1986. Dar si occidentalilor, vizavi de siguranta nucleara a centralelor rusesti, sau dupa accidentul de la centrala japoneza Fukushima, in 2011. Rosatom a prezentat insa reactoarele de la Ostrovets ca ”cele mai moderne din lume” respectand ”toate normele internationale”. De partea cealalta a frontierei cu Lituania, Vilnius a denuntat un proiect ”care violeaza exigentele internationale in materie de siguranta nucleara si de mediu, la 20 km de frontiera UE si la 40 km de capitala lituaniana”. Lituania a anuntat ca va lua masuri ca ”nici o electricitate” de la Ostrovets nu va intra pe piata lituaniana (si deci europeana). O alta problema nerezolvata pentru Belarus este tratarea deseurilor radioactive.

author avatar
Tudor Borcea
191 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger