AcasăNewsNu-ti imunizezi copilul, nu intra la scoala

Nu-ti imunizezi copilul, nu intra la scoala

Legea vaccinarii, in dezbatere publica

Ministerul Sanatatii a pus, ieri, in dezbatere publica, noul proiect al legii vaccinarii. Parintii nu vor fi sanctionati daca vor refuza imunizarea copiilor, dar la inscrierea la gradinita sau la scoala trebuie sa prezinte documente care atesta efectuarea vaccinelor obligatorii. Legea vine pe fondul unei lipse acute a vaccinurilor.

Legea vaccinarii in dezbatere publica

Potrivit proiectului de lege, Ministerul Sanatatii nu isi propune sanctionarea parintilor care nu doresc sa-si vaccineze copiii, dar le cere sa fie foarte atenti la toate beneficiile imunizarii si la riscurile pe care nevaccinarea le implica. “Scopul principal al acestei legi nu este acela de a sanctiona parintii sau reprezentantii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai buna a acestora, asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora, asupra starii de sanatate a copiilor, asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. De asemenea, prin prezentul proiect de lege, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea parintilor si stabilirea unei relatii de incredere intre medic si pacient, respectiv parintii, in acest caz, dar si rolul statului in asigurarea si garantarea sanatatii la nivel populational”, se mai arata in proiectul actului normativ.

Chiar daca parintii pot alege sa nu isi imunizeze copiii, pentru inscrierea la scoala sau gradinta, este necesar documentul care dovedeste vaccinarea. „In vederea asigurarii dreptului la sanatate si la educatie a tuturor copiilor si tinerilor, garantate de stat, inscrierea acestora intr-o colectivitate de invatamant se va face numai dupa prezentarea documentelor care atesta efectuarea vaccinarilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care sa o realizeze in termen de un an”, potrivit proiectului de lege.

author avatar
Tudor Borcea
132 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger