AcasăNewsNu i se acorda statut de refugiat! A venit pe jos din...

Nu i se acorda statut de refugiat! A venit pe jos din Siria, fugind de regimul lui Bashar al-Assad

Alou Alamouri pare, din dosar, ca a fugit degeaba din Siria, ca n-avea probleme

Alou Alamouri si-a pierdut tatal in bombardamentul care le-a distrus si casa, a refuzat sa dea curs ordinului de incorporare in armata guvernamentala si a ascuns o ziarista care scria impotriva regimului.

Acum „patimeste” in Romania, unde nu i se acorda statut de refugiat pentru ca povestea lui „nu e plauzibila”, conform anchetatorilor.

Alou Alamouri pare, din dosar, ca a fugit degeaba din Siria, ca n-avea probleme

Voia sa ajunga in Suedia

Alou este nascut in 1988, in Salqin, provincia Idlib. Ca orice tanar din „inima revolutiei”, a participat la proteste impotriva regimului. O ziarista care scria impotriva regimului si un grup de prieteni din Jisr Al-Shogour, cautati pentru ca participasera la proteste, au fost ascunsi de Alou. In martie anul trecut, i-a venit ordin de incorporare in armata guvernamentala. Nu s-a prezentat. Dupa ce casa i-a fost bombardata, tatal sau murind atunci, el, mama si fratii lui, toti sub 17 ani, au ajuns in taberele de refugiati din Turcia. Copiii au fost luati de diferite cunostinte. Alou a decis ca trebuie sa-si ajute familia muncind, nu asteptand ajutoare. A fost sfatuit sa ajunga in Suedia, tara cu un standard ridicat pentru refugiati. A plecat. Pe jos.

Membrii ASL, adapostindu-se de un lunetist, in Salqin, la 22 octombrie 2012 (foto: www.militaryphotos.net)

A fost prins in Romania

A strabatut Turcia, Grecia, Macedonia, Serbia, ilegal. Mai muncea la negru, s-a descurcat. Iata insa ca a fost prins in Romania. Unde povestea lui nu a impresionat, pentru ca nu a dat „raspunsuri precise”. De peste doi ani, Siria este o sursa, ce pare inepuizabila, de refugiati. Totusi, lui Alou i se refuza acest statut pentru ca „nu a intampinat probleme din partea autoritatilor siriene la iesirea din tara, doar crede ca era cautat de autoritati” si, ce pare grav, „ar fi predat ziarista unor ofiteri pe care i-ar fi cunoscut intr-o calatorie la Istanbul” ?! Alou e uimit de „aranjamentul” din dosar. „Am luat-o cu mine si am rugat niste ofiteri din Armata Siriana Libera (ASL), pe care-i cunosteam, s-o ajute, s-o protejeze!”. Iar cu autoritatile siriene n-a avut probleme pentru ca nu l-au prins. Arhisuficient de plauzibil este ordinul de incorporare, „neonorat”. Restul e „bonus”!

author avatar
Adina Mutar
607 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger