AcasăNewsNoul sef al Eurogroup avertizeaza: austeritatea in UE va continua!

Noul sef al Eurogroup avertizeaza: austeritatea in UE va continua!

Jeroen Dijsselbloem va decide daca va acorda bani statelor falimentare din UE

Ministrul olandez al Finantelor, Jeroen Dijsselbloem, a fost ales in functia de presedinte al Eurogroup. Olandezul avertizeaza ca masurile de austeritate trebuie sa continue in zona euro.

Jeroen Dijsselbloem va decide daca va acorda bani statelor falimentare din UE

Dijsselbloem a preluat de la premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker functia de presedinte al Eurogroup si se va afla in fruntea institutiei pentru urmatorii doi ani si jumatate. Olandezul s-a aratat de la bun inceput in favoarea aplicarii masurilor de austeritate in zona euro.  „Ar trebui sa mentinem consolidarea fiscala, sa continue”, a spus Dijsselbloem, iar mesajul sau nu va fi pe placul statelor de la marginea zonei euro, printre care Grecia sau Spania. Statele UE cu probleme economice au si de ce sa se teama. Presedintele Eurogroup coordoneaza activitatea ministrilor de finante din zona euro si poate da tonul masurilor anticriza, fiind un factor influent cand vine vorba de acordarea sprijinului financiar cerut de statele falimentare.

Pesimism la Davos

Se pare ca pe aceeasi unda cu seful Eurogroup se afla si liderii UE, reuniti astazi la Forumul Economic de la Davos (Elvetia). Aproape la unison, ei si-au exprimat pesimismul fata de perspectivele pe termen scurt si mediu ale economiei mondiale, in general, si cele ale UE si ale Japoniei, in special. Datoriile guvernamentale si somajul din zona euro au scapat de sub control, iar discrepanta dintre venituri poate isca tulburari sociale. Japonia starneste nelinisti atat din cauza scaderii indicatorilor economici cat, in special,  ca urmare a cresterii datoriei sale externe, ce se apropie de 14.000 de miliarde de dolari.

author avatar
Arpad Dobre
103 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger