AcasăNewsNoua reuniune in ”format Normandia” pentru retragerea armamentului din estul Ucrainei

Noua reuniune in ”format Normandia” pentru retragerea armamentului din estul Ucrainei

Cei patru ministri de Externe s-au asezat la masa negocierilor, in timp ce zgomotul armelor se aude iar in Ucraina

Sefii diplomatiilor germana, franceza, rusa si ucraineana si-au exprimat, luni seara, ”via ingrijorare” cu privire la violarile armistitiului din Ucraina, facand un apel la incetarea focului si la dialog politic.

Cei patru ministri de Externe s-au asezat la masa negocierilor, in timp ce zgomotul armelor se aude iar in Ucraina

”Ne exprimam via noastra ingrijorare in legatura cu noile violente ce au survenit in acest weekend, in special cu angajarea de armament greu in apropiere de Cirokin si de aeroportul din Donetk. Cerem tuturor partilor incetarea luptelor”, au declarat cei patru ministri de externe, reuniti in ”format Normandia” , luni, la Berlin. Ministri de Externe au cerut ”retragerea armelor grele”, dar, in egala masura, retragerea ”mortierelor, a armelor grele avand un calibru inferior de 100 milimetri si tuturor tipurilor de tancuri”. Acest apel este facut in ciuda acordului de la Minsk, semnat in luna februarie, a afirmat ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier, comentand rezultatul reuniunii, care a durat dincolo de miezul noptii, potrivit AFP. Steinmeier a insistat pe importanta organizarii de alegeri locale in Estul Ucrainei. Cei patru diplomati au anuntat dorinta de a pune in practica ”patru grupuri de lucru in cadrul grupului de contact trilateral” care regrupeaza Ucraina, Rusia si OSCE. Aceste grupuri se vor axa pe ”securitate, procesul politic, afecerile umanitare si economice” din zona de conflict. Ministrul de Externe german a subliniat ca discutia de luni a fost ”foarte lunga, intensa si, in parte, conflictuala”. ”Nimic nu este usor in criza ucraineana”, a spus Steinmeier, subliniind ca ”nu exista alternativa” dialogului politic.

Intensificarea luptelor

Rezultatele intalnirii de la Berlin vor fi discutate pe larg in timpul unei reuniuni a ministrilor de Externe ai G7, atazi, la Lubeck (nordul Germaniei) in timp ce tensiunile din teren au crescut in intensitate in ultimele zile. Duninica si luni dimineata, jurnalistii AFP au auzit tiruri intense la Donetk. Potrivit unui purtator de cuvant al armatei ucrainene, un soldat ucrainean a fost ucis si alti sase raniti in 24 de ore. Separatistii au informat, de partea lor, ca patru civili au fost raniti in zonele aflate sub controlul lor. Misunea Organizatiei pentru securitate si cooperare in Europa (OSCE), prezenta in zonele de conflict, a informat despre ”reluarea luptelor intense in apropiere de Donetk si Cirokin”, la 10 kilometri de orasul-port strategic Mariupol, ultimul mare oras aflat in zona de conflict controlata de Kiev. In 12 aprilie OSCE ”a inregistrat 1.166 de explozii, provocate in principal de tiruri de artilerie si de mortier” in apropiere de Donetk. In Lugansk, situatia este ”masiv deteriorata”, potrivit autoritatilor locale, fidele Kievului. Potrivit OSCE, armele utilizate de partile beligerante sunt de un calibru superior celui de 100 mm or, potrivit acordului Minsk 2, semnat in 12 februarie, o retragere a acestui tip de armament urma sa fie facuta de-a lungul liniei frontului pentru a crea o zona tampon de 50 si pana la 140 km.

Canada va antrena soldatii lui Porosenko

Guvernul canadian a anuntat, ieri, trimiterea a 100 de militari pentru a furniza sustinere si antrenament soldatilor ucraineni, potrivit ministrului Apararii, Jason Kenney, si a premierului Stephen Harper. Soldatii canadieni vor intalni alti militari din mai multe tari in cadrul unei coalitii de antrenament si sustinere condusa de Statele Unite. Canadienii vor furniza expertiza in materie de detectare si neutralizare a minelor si bombelor artizanale, logistica si politie militara.

 

Explicatie foto Summit n Cei patru ministri de Externe s-au asezat la masa negocierilor, in timp ce zgomotul armelor se aude iar in Ucraina

author avatar
Tudor Borcea
110 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger