AcasăNewsNorvegia renunta la aparatele radio FM!

Norvegia renunta la aparatele radio FM!

Este prima tara din lume care se debaraseaza de frecventa radio FM, proces care se va incheia la sfarsitul acestui an, spun surse guvernamentale.

Nordicii vor trece la frecventele din domeniul digital, DAB (Digital Audio Broadcasting) o tehnologie care permite suplimentarea canalelor si o performanta audio superioara. Posturile de radio care emit in FM isi vor opri emisia, chiar din aceasta saptamana!

Explicatia acestei modificari tine de relieful Norvegiei, cu “fiorduri adanci, multi inalti si comunitati raspandite”, au aratat reprezentantii guvernului, situatie care “face ca transmisiunile in FM-ul norvegian sa fie deosebit de scumpe in comparatie cu alte tari”. Vor putea sa emita pe aceste unde doar posturile mici(locale).

Desi oficialitatile sustin ca procesul va duce la economii de peste 200 de milioane de coronae (23,5 milioane dolari), trecerea de la analog la digital nu este pe placul tuturor: utilizatorii vor fi nevoiti sa-si cumpere noi receptoare radio, inclusiv posesorii a doua milioane de automobile,  avertizeaza Asociatia posturilor de radio locale – Norsk Lokalradioforbund. Un sondaj recent arata ca doua treimi din persoanele intrebate se opun renuntarii la FM, a anuntat cotidianul Dagbladet. Proiectul emisiilor in spectrul digital a fost planificat timp de zece ani, iar in prezent aproape 70% din norvegieni au acces la emisia DAB.

author avatar
Bogdan Borcea
124 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger