AcasăNewsNorul de cenusa de la vulcanul Grimsvotn a blocat traficul aerian din...

Norul de cenusa de la vulcanul Grimsvotn a blocat traficul aerian din Scotia. In Romania nu va ajunge

vulcanul-grimsvotn-foto-travel.smart-guide.net

Norul de cenusa rezultat in urma eruptiei vulcanului islandez Grimsvotn a determinat anularea a 252 de zboruri in Scotia si nordul Irlandei, relateaza AFP, citata de Mediafax. Grimsvotn, cel mai activ vulcan din Islanda, a intrat in eruptie sambata, aceasta fiind cea mai puternica din ultimul secol. Spatiul aerian al Romaniei nu va fi afectat, potrivit ROMATSA.

vulcanul-grimsvotn-foto-travel.smart-guide.netNorul a atins Scotia si nordul Irlandei, iar companiile aeriene au decis sa nu mai efectueze zboruri in zonele rosii cu densitate mare de cenusa”, a explicat Brian Flynn, seful de operatiuni al organizatiei europene de securitate aeriana pe contul de Twitter al Eurocontrol.

Norul ar urma sa ajunga spre seara in sudul Scandinaviei, in Danemarca si in unele zone din nordul Germaniei (…) El ar trebui apoi sa se indrepte spre sud si sa ajunga in Franta si Spania, dar este dificil de spus cand „, a adaugat Flynn.

Au fost create trei zone – albastra, gri si rosie – pentru a se evita paralizarea traficului aerian european, dupa eruptia vulcanului Eyjafjoll in Islanda in aprilie 2010. Anterior, masurile de securitate impuneau inchiderea spatiului aerian al tarii imediat ce aceasta era afectata de norul de cenusa.

Scotia a fost plasata in zona rosie, iar Irlanda in zona albastra.

In afara Scotiei, aeroporturile din Marea Britanie functioneaza normal, a declarat marti dimineata autoritatea britanica de reglementare a traficului aerian NATS (National Air Traffic Services).

Autoritatea pentru aviatie civila din Irlanda a anuntat, la randul sau, ca spatiul aerian ramane deschis.

Operatorul aeroporturilor norvegiene Avinor a declarat ca norul de cenusa a ajuns marti dimineata in sud-vestul Norvegiei, fara sa provoace insa perturbari majore ale traficului aerian.

Brian Flynn a precizat ca clubul de fotbal FC Barcelona asteapta precizari de la Eurocontrol cu privire la evolutia norului de cenusa pentru a sti daca va putea participa sambata la finala Ligii Campionilor pe Wembley impotriva Manchester United.

Spatiul aerian al Romaniei nu va fi afectat, cel putin in urmatoarele 48 de ore, de cenusa provenita de la eruptia vulcanului din Islanda, potrivit directorului general al Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), Bogdan Donciu.

„Este bine ca nu a batut vantul. Deocamdata, pe termen scurt, adica 48 de ore, nu vom avea probleme”, a afirmat Donciu.

Potrivit acestuia, in Romania sunt sanse mici sa ajunga cenusa vulcanica.

„Vom incerca sa nu ajungem la restrictii de spatiu aerian decat daca este absolut necesar. Nu cred ca o sa ajunga cenusa, dar probabil va ajunge ceva praf vulcanic, mai putin daunator”, a mai spus Donciu.

El a mai spus ca este posibil ca anumite curse sa fie anulate, deoarece alte tari din Europa pot fi afectate de norul vulcanic.

author avatar
Bogdan Nicolae-Rotman
357 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger