AcasăNewsNordicii, la vanatoare de mocangeala in Bulgaria

Nordicii, la vanatoare de mocangeala in Bulgaria

Impresii dintr-un concediu petrecut printre olandezi si danezi

Prea mult misto ieftin s-a facut pe seama romanului care merge la plaja in Bulgaria, preferand sistemul all-inclusive aristocraticei Mamaia, cu ale ei fite, harfe si figuri. „Niste sarantoci, merg sa se-nghesuie la mancare moca”, cam aceasta era perceptia majoritatii. Nu stiu, poate ca s-a schimbat trendul ori criza incepe sa bantuie si prin alte ograde, repet, habar n-am, dar cert e ca-n 2018 m-am impiedicat de nordici frumos incolonati sa prinda gustarea de ora 16.00. Pentru o clatita sau minipizza, inghetata la cornet fara gust si „d-aia ieftina”, ce conteaza, danezi, suedezi, ceva englezi si foarte, foarte multi olandezi, cu totii asteptau cuminti, in rand, ca romanii inainte de ’89, cand se anunta „marfa proaspata” la Alimentara.

Impresii dintr un concediu petrecut printre olandezi si danezi

O micuta statiune la vreo 50 de km de Varna, Beala nu are faima Nisipurilor de Aur, Balcicului sau a Albenei, din contra, e cvasinecunoscuta romanului. In schimb, foarte apreciata de nordici, pentru care resorturile de aici reprezinta alegerea potrivita „de cativa ani incoace”. Destepti foc, mi-am zis, daca ochiul ager al vikingului si minte-ai ce odata scormonea teritoriile Europei nu bat mai departe de Bulgaria, se impiedica an de an de plajele stancoase ale vecinilor nostri…

„Astia au ariciul in buzunar”

Asa oropsiti ai sortii cum sunt ei, romanii au imaginea unor nababi in ochii bulgarilor. „Voi mereu lasati bacsis, astia parca au arici in buzunar”, se plang barmanii, dezamagiti ca borcanul pentru „tips” plasat pe tejghea e tot atat de gol ca mintea Vioricai Dancila.

Daca-i gratis, cu placere!

Ca sa ma conving, i-am observat in comportament si gesturi pe acesti nordici care pentru unii romani sunt idealul in viata. Reusitii astia n-au cheltuit o leva pe durata sejurului la „all-inclusive”, ba la barul de pe plaja nu intelegeau de ce cafeaua Lavazza e pe bani.

Spre deosebire de greci, asta ca sa nu-i mai pomenesc pe turci, bulgarii nu exceleaza cand vine vorba de oferta trecuta in pachetul „all-inclusive”. Si, totusi, pentru olandezii tatuati din cap pana-n picioare, posirca de i se zicea „Cola” era cea mai buna bautura racoritoare. E „free”, e bun! Tot urmarindu-i, am descoperit ca n-am nevoie de ceas, stiam ce ora este dupa obiceiul lor de a parasi piscina. Cand ma vedeam singur la bar, stiam ca e ora 16.00, caci imediat imi zaream subiectii incolonati in asteptarea gustarii promise; clatite sau pateuri, inghetata, sandwich, nu conteaza, occidentalii vaneaza tot ce este „moca” in pachetul all-incluvise.

author avatar
Cristina Elvira
840 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger