AcasăNewsNoile reguli de circulatie din ianuarie 2013

Noile reguli de circulatie din ianuarie 2013

Bicilistii trebuie sa circule obligatoriu pe pistele de biciclete

Codul rutier a fost modificat printr-o lege adoptata recent, iar noile reglementari prevad, printre altele, vizita medicala obligatorie la reinnoirea permisului si sanctiuni pentru biciclisti.

Bicilistii trebuie sa circule obligatoriu pe pistele de biciclete

Noile prevederi ale Codului rutier urmeaza sa intre in vigoare la 19 ianuarie 2013. Pentru a se putea aplica, actul normativ trebuie promulgat de presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial.

Mopedele sunt autovehicule

Potrivit noilor reglementari, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce inseamna ca pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere, categoria AM. Conform AvocatNet, acesta poate fi obtinut numai de persoane cu varsta de minimum 16 ani impliniti. Permisul pentru categoria AM va fi valabil zece ani, iar obtinerea lui va fi conditionata de sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor.

Reinnoirea permiselor

Noile reglementari rutiere stabilesc ca prelungirea valabilitatii administrative a permisului de conducere este conditionata de efectuarea verificarii medicale corespunzatoare categoriilor de permis detinute. Pana acum, la reinnoirea unui permis auto expirat nu se impunea efectuarea examinarii medicale.

Sanctiuni pentru biciclisti

Conform noului act normativ, daca un drum este prevazut cu o pista pentru biciclete, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva, in caz contrar aplicandu-se sanctiuni. Codul rutier include si nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor in categoria contraventiilor care vor fi sanctionate cu amenzi din clasa a III-a de sanctiuni (de la sase la opt puncte-amenda).

Echivalari intre categorii si subcategorii

Categoriile si subcategoriile de autovehicule pentru care  au fost emise permise de conducere anterior datei de 19 ianuarie 2013 se echivaleaza cu categoriile de vehicule pentru care se elibereaza permise  de conducere dupa aceasta data in felul urmator:

a) categoria A cu categoria A;

b) categoria B cu categoria B;

c) categoria BE cu categoria BE;

d) categoria C cu categoria C;

e) categoria CE cu categoria CE; 7

f) categoria D cu categoria D;

g) categoria DE cu categoria DE;

h) categoria Tb cu categoria Tb;

i) categoria Tv cu categoria Tv;

j) categoria Tr cu categoria Tr;

k) subcategoria Al cu categoria Al;

l) subcategoria B1 cu categoria B1;

m) subcategoria C1 cu categoria C1;

n) subcategoria C1E cu categoria C1E;

o) subcategoria Dl cu categoria Dl;

p) subcategoria D1E cu categoria D1E.

author avatar
Arpad Dobre
1.366 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger