AcasăNewsNoile “sperietori” de pe pachetele de tigari

Noile “sperietori” de pe pachetele de tigari

Legea tutunului a fost promulgata, fumatul ramane interzis in baruri si pe terasele cu mai mult de 2 pereti. Daca fumati, puteti aprecia grija Parlamentului pentru sanatatea dvs: trageti o tigareta in vant si ploaie, oricum va curatati.

Proiectul de lege care stabileste conditiile pentru fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun si a produselor conexe, o transpunere a unei directive europene, a fost promulgat ieri de presedintele Klaus Iohannis. Legea, care contine noile dimensiuni ale avertismentelor si pictogramelor de pe pachete (obligatoriu pe 65% din suprafata pachetelor), precum si continutul acestora, urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial. Documentul va intra in vigoare de la 30 de zile de la publicare, iar termenul de redactare a normelor de aplicare a legii este de 45 de zile. Odata cu intrarea in vigoare a legii, companiilor le este interzisa producerea de pachete de tigari sub forma actuala, insa le este permisa vanzarea acestora pana la epuizarea stocurilor.

Potrivit unor surse din piata, in intervalul dintre data intrarii in vigoare a legii si cea a publicarii normelor tehnice, companiile fie isi vor inceta procesul de productie, fie vor produce dupa cum inteleg ele continutul legii. In acest din urma caz, companiile isi vor asuma un risc important, ca aspectul (text, culori, dimensiuni etc) pachetelor sa nu corespunda caracteristicilor prevazute in norme, ceea ce ar conduce la retragerea de piata a respectivelor produse (si implicit la asumarea unor pierderi). Astfel, tigarile mentolate vor mai putea fi comercializate pana in 2019, insa vor disparea de pe piata cele cu capsula, iar pachetele cu astfel de tigari care se afla in acest moment pe piata vor putea fi puse in vanzare pana la 20 mai 2017.

author avatar
Catalin Dumitrescu
412 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger