AcasăNewsNoi reguli pentru acordarea ajutoarelor si indemnizatiilor

Noi reguli pentru acordarea ajutoarelor si indemnizatiilor

Mamele care isi cresc singure copii primesc indemnizatii chiar daca nu-si achita la timp taxele si impozitele

Conditiile de acordare a ajutoarelor sociale si a indemnizatiilor maternale au fost modificate recent si au fost majorate si termenele de achitare a taxelor locale pentru beneficiarii acestor ajutoare si indemnizatii.

Mamele care isi cresc singure copii primesc indemnizatii chiar daca nu-si achita la timp taxele si impozitele

Un nou act normativ, Legea 166/2012, a fost publicat recent in Monitorul Oficial, modificand prevederile legale in vigoare referitoare la acordarea de beneficii de asistenta sociala (ajutor social, alocatia pentru sustinerea familiei, indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si sustinerea familiei in vederea cresterii copilului). Noile prevederi se aplica din aceasta saptamana.

Venitul minim garantat

Pana in prezent, la stabilirea venitului net lunar al familiei sau al persoanei singure se luau in considerare toate veniturile: pensie, somaj, indemnizatii, alocatii permanente. La stabilirea venitului minim garantat erau exceptate: bursele de studiu si cele sociale, sprijin  pentru elevi („Bani de liceu”). Conform noilor prevederi, pe lista exceptiilor vor intra din aceasta luna si: alocatia pentru sustinerea familiei, alocatia pentru ingrijirea persoanelor cu handicap si ajutoarele de stat pentru producatorii agricoli. Benficiarii ajutorului social trebuie in schimb sa declare veniturile proprii si ale membrilor familiei din trei in trei luni, nu din sase in sase luni, ca pana acum, iar anchetele sociale vor fi facute de doua ori pe ani, nu de patru ori, ca pana in prezent.

Obligatii

Pentru a-si putea mentine dreptul la ajutorul social, beneficiarii trebuie sa-si achite taxele si impozitele pentru bunurile avute in proprietate. Vechea lege prevedea ca plata impozitelor trebuia facuta pana la 31 ianuarie a fiecarui an, dar noile reglementari indica un termen limita pana pe 31 martie a fiecarui an. Legea 166/2012 stabileste ca persoanele singure care se ocupa de cresterea si ingrijirea unuia sau mai multor copii nu sunt obligate sa achite taxele si impozitele, mentinandu-si drepturile de ajutor social, chiar daca nu platesc darile catre stat.

Indemnizatia maternala

Legea 166/2012 pune in acord vechile prevederi privind indemnizatia lunara de crestere a copilului cu noile reglementari stabilite recent de Guvern.  Este vorba de majorarea indemnizatiei de crestere a copilului de la 75% la   85% din venitul net.  Noile reglementari stabilesc insa si obligatia beneficiarilor de a-si achita taxele si impozitele, tot pana la data 31 martie a fiecarui an, iar daca nu o fac pierd indemnizatia.  Noul act normativ excepteaza de la aceasta obligatie persoanele singure care se ocupa de cresterea si ingrijirea unuia sau mai multor copii.

author avatar
Arpad Dobre
1.807 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger