AcasăNewsNoi masuri antitero cerute de Parlamentul European

Noi masuri antitero cerute de Parlamentul European

Trupe speciale franceze intervenind dupa atacul terorist la un magazin evreiesc din Paris, in 2015

Cooperarea mai buna intre serviciile nationale de informatii, urmarirea finantarii terorismului si ajutarea victimelor sunt cateva dintre masurile propuse de deputatii europeni.

Trupe speciale franceze intervenind dupa atacul terorist la un magazin evreiesc din Paris in 2015

In iulie 2017 a fost infiintata comisia speciala pentru combatera terorismului pentru a evalua lacunele in combaterea acestui flagel. Constatarile si recomandarile elaborate in cadrul acestei comisii vor fi discutate pe durata sesiunii plenare din decembrie. Eurodeputatele Monika Hohlmeier,  membra din grupul PPE si Helga Stens, membra din grupul CRE, sunt responsabile cu coordonarea acestui raport in Parlament.

Avand in vedere caracterul transnational al luptei impotriva terorismului, statele membre trebuie sa ofere un raspuns coordonat si solid si sa asigure schimbul rapid de informatii.

Monika Hohlmeier a declarat: „Inca exista lacune la nivelul schimbului de informatii intre statele membre, lacune tehnice cu privire la interoperabilitate. Daca dorim sa stimulam schimbul de informatii, Europol si Eurojust trebuie consolidate si folosite ca centre de informatii.”. Helga Stevens a evidentiat problema decriptarii: „Decriptarea fortata este foarte dificila pentru statele membre mai mici deoarece necesita multe resurse umane si tehnice. Eu propun sa-i dam agentiei Europol autoritatea necesara sa se specializeze in decriptare, pentru a putea astfel sa sprijine statele membre. De exemplu, acest lucru le-ar oferi procurorilor si politiei acces la mesajele trimise pe WhatsApp si Messenger. In acest moment este destul de dificil, intrucat companiile din domeniul social media refuza sa ofere acces instantelor”.Cateva atacuri teroriste care au avut loc recent au aratat esecuri majore in controalele la frontierele europene. Raportul solicita ca statele membre sa investeasca in echipamente TIC de ultima generatie care sa permita verificarea corespunzatoare a bazelor de date, subliniaza necesitatea utilizarii datelor biometrice si evidentiaza importanta asigurarii interoperabilitatii bazelor de date.
Continutul radical din carti, mass-media audiovizuala si cel distribuit pe retelele sociale, precum si contactul cu persoane radicalizate, persoane care incita la ura si inchisorile sunt printre principalele cauze ale radicalizarii. Raportul cere un cadrul legal care sa oblige companiile sa stearga continutul terorist din mediul online in interval de o ora si sa raporteze incidenta continutului terorist in mod regulat.

author avatar
Tudor Borcea
78 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger