AcasăNewsNoi cu Teleorman, ei cu viitorul lumii

Noi cu Teleorman, ei cu viitorul lumii

DAVOS/SWITZERLAND, 26JAN07 - Impression captured during the session 'BBC World Debate: Climate Change' at the Annual Meeting 2007 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 26, 2007. Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo by E.T. Studhalter+++No resale, no archive+++

”Sa cream un viitor comun intr-o lume dezbinata”, aceasta este tema editiei din acest an a Forumului Economic Mondial de la Davos, in Elvetia. Romania nu participa. Avem noi treburi mai importante, aici, in batatura noastra multimilenara.

DAVOSSWITZERLAND 26JAN07 Impression captured during the session BBC World Debate Climate Change at the Annual Meeting 2007 of the World Economic Forum in Davos Switzerland January 26 2007<br >Copyright by World Economic Forum swiss imagechPhoto by ET Studhalter<br >+++No resale no archive+++

Conceput in 1971 de profesorul german de economie Klaus Schwab ca un loc de schimburi intre oamenii de afaceri europeni si cei americani, Forumul Economic de la Davos a devenit un rendez-vous crucial pentru elitele mondiale. In fiecare an, 3000 de participanti-sefi de stat, mari patroni de companii, intelectuali, militanti pentru drepturile omului si pentru mediu, artisti – participa la dezbateri.

Schimbarile istorice se decid la Davos. Romania e absenta

La evenimentul din acest an, aflat la cea de-a 48-a editie, sunt asteptati  sefii de stat si de guverne din 70 de tari si regiuni ale lumi, 45 de responsabili ai organizatiilor internationale, iar peste 21% dintre invitati vor fi femei, recorduri in istoria forumului. De aproape o jumatate de secol, Forumul este un catalizator de initiative mondiale, de schimbari istorice, de proiecte economice strategice. Chestiuni ce par a fi paralele cu conducatorii Romaniei. Ne intereseaza teme ca cea de-a patra revolutie industriala? Viitorul locurilor de munca in fata inteligentei artificiale si a automatizarii? Mizele geostrategice la ora cand Brexitul se pregateste sa devina realitate? Riscurile financiare, securitatea alimentara, proiectele energetice si de infrastructura? Fleacuri, monser. Noi avem aici chestiuni arzatoare. Avem de cautat cu opaitul ziua de ieri, avem paruieli politice ce nu suporta amanare. Nu putem, asadar, merge la Davos, nu putem lasa aici oalele pe foc sa se arda votul de incredere al cetatenilor.

In timp ce altii isi dau “restart”, noi ne dam “shutdown”

Nu avem noi cea mai mare crestere economica din UE? Ca nu se simte la buzunare, asta-i viata. Dar e ”sustenabila”, cum spune spilcuitul C. P. Tariceanu. Ce sa catam la un forum economic mondial, n-ajunge ca avem program de guvernare? De ce sa fim prezenti acolo unde se pune la cale soarta lumii? Ce ne iese din asta? In timp ce toti vecinii nostri isi dau “restart” incercand sa capete un loc in trenurile economice ce strabat Europa si lumea, Romania isi da sistematic “shutdown”, decuplandu-se de la orice evenimente internationale majore. Nu suntem nicaieri o prezenta, nu avem un proiect de tara, nu avem nimic de spus, nu contam la nici o masa. Doar atat si e suficient ca altii sa hotarasca in locul nostru. Dupa care ghici cine sare de fund ca maimuta? Tot guvernantii, ca ne sufla strainii in ciorba. Iar cand strainii, cei importanti, mai fac cate o halta pe aici, le inoada cu gura sireturile de la pantofi si scot din sertar steguletele UE. Cam asa sta treaba, in mare, in satul Bucuresti (comuna Romania, judetul Dragnea Teleormanului).

Firea, ada plugurile!

Masivele caderi de zapada complica munca fortelor de ordine la Davos. 4377 de militari, din care 1610 la sol si 2580 in aer sunt responsabili de securitatea statiunii. Pe durata forumului, spatiul aerian este inchis pe o raza de 46 km.

Insa iarna nu-i ca vara si elvetienii au de furca ca nu cumva stratul de zapada de 159 cm care a cazut in ultimele zile sa nu tulbure baletul limuzinelor si elicopterelor personalitatilor invitate. Pe strazile din Davos nu se da cu sare pentru a proteja mediul. Venirea presedintelui Trump complica si mai mult munca fortelor de ordine elvetiene. Trump va sosi acompaniat de o delegatie de 1500 de persoane iar elvetienii poarta ”discutii intensive” cu americanii pentru a pune in practica dispozitivul de securitate. Americanii au cereri speciale insa politia elvetiana este cea care stabileste limitele activitatii serviciilor secrete straine pe sol elvetian. Spre exemplu, elicopterele americane nu vor fi inarmate iar fiecare membru al Secret Service trebuie sa posede o autorizatie speciala inainte de a putea intra in Elvetia.

Zapada de peste un metru si jumatate a paralizat statiunea elvetiana

Participantii care nu au beneficiat de protocol zero s-au instalat deja in hoteluri care, evident, in aceasta saptamana vor practica preturi astronomice.

author avatar
Tudor Borcea
754 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger