AcasăNewsNetanyahu a castigat la mustata

Netanyahu a castigat la mustata

Alegeri strinse in Israel, sansele premierului Benjamin Netanyahu de a ramane in functie se mentin dupa numararea a 95% din voturi, in timp ce opozantul sau, Benny Gantz se declara optimist.

Partidul Likud al lui Netanyahu pare in pozitia de a obtine 35 din cele 120 de locuri din Knesset, cu un loc in plus fata de  Partidul Albastru si Alb al lui Gantz. „Este noaptea unei victorii colosale. Voi fi prim-ministrul tuturor cetatenilor Israelului, de dreapta si de stanga, evrei si ne-evrei deopotriva”, a spus “Bibi”, precizand ca va incepe sa lucreze la crearea unui guvern cu partenerii sai „naturali”. Chiar daca ambii candidati si-au revendicat victoria, se asteapta ca partidele de dreapta apropiate lui Netanyahu ar putea sa formeze o coalitie de guvernare. La fel de patetic, Benny Ganz afirma ca desi exista „un cer intunecat, nu este nimic final”, pentru ca “ar putea exista miscari electorale si noi am putea dezvolta astfel de miscari politice sau altele si aceste lucruri nu vor putea ascunde soarele Sperantei”. Presedintele israelian desemneaza ca prim-ministru candidatul care va avea cea mai mare sansa de a forma un guvern iar acest lucru nu inseamna neaparat candidatul cu cele mai multe voturi. Oricum, si Netanyahu si Gantz sunt la mare distanta de obtinerea majoritatii absolute (61/120) si ar trebui sa se alieze cu alte formatiuni politice pentru putea guverna.

Fostul general, un challenger redutabil

Indiferent de rezultatul final al alegerilor, fost sef de Stat Major al armatei israeliene a reusit sa clatine puterea lui Netanyahu- liderul Partidului Likud tine puterea de 13 ani, chiar daca este vizat de o multime de acuzatii de coruptie. Popularitatea lui  Gantz a venit dupa discursurile sale axate pe valorile sionismului(parintii sai, tatal de origine romana si mama de origine ungara, sunt supravietuitori ai Holocaustului), iar imaginii sale  de familist serios i s-au adaugat experienta militara, foarte respectata intr-o tara unde armata ramane o institutie de elita, dar si o trambulina pentru intrarea in politica. Ultima sa functie a fost cea de sef al Statului Major, intre anii 2011 si 2015, perioada in care a condus doua operatiuni de anvergura impotriva miscarii islamiste Hamas care controleaza Fasia Gaza. Ganz a mai promis ca daca va fi ales va limita numarul de mandate de prim-ministru si ca va promova legi care sa sprijine transparenta si functionarea corecta a institutiilor statului, cu referire la asaltul lui Netanyahu asupra institutiilor pentru  a scapa de dosarele sale de coruptie. Sunt printre atuurile lui Benny Ganz, chiar daca cu un an in urma el nu se afla in prim-planul scenei politice.

author avatar
Andrei Coman
238 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger