AcasăNewsNemtii sunt rai si Trump mananca rahat

Nemtii sunt rai si Trump mananca rahat

Bedminster, N. J.--07/20/09--Donald Trump surveys the action from his car during Monday stroke play of the 61st U. S. Girls' Junior Championship and U.S. Junior Amatuer at Trump National Golf Club in Bedminster, New Jersey.--(Photo by Tracy Wilcox/GOLFWEEK)

In timp ce clanul presedintelui este abonat  la cele mai exclusiviste branduri europene, in timp ce insasi realDonald , care provine dintr-o familie de imigranti germani, conduce masini germane, sta cu gura pe industria auto a Angelei Merkel,  umflandu-si muschii de septuagenar protectionist. Sa nu-si fi spus ginerele consilier ca BMW, Mercedes si VW produc in SUA? Ca doar si Melania conduce un S Klasse…

Trump face America măreată la volanul unui Rolls Royce firmă cumpărată de BMW

Reactiile si comentariile de pe retelele sociale s-au multiplicat dupa ce, recent,  Trump i-a tratat pe constuctorii auto germani  drept ”rai, foarte rai”, in fata presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. ”Uitati-va cate milioane de masini vand in SUA. Vom opri asta”. Ulterior, Juncker a incercat sa-l scoata basma curata pe Trump si sa dreaga busuiocul, dar miliardarului oranj-oxigenat ii plecase porumbelul din gura. Adica germanii sunt ”rai” pentru ca sunt multe Mercedes, BMW, Audi pe strazile americane. De ce sunt multe? Pentru ca sunt cele mai bune, de aia se cumpara iar SUA sunt o piata esentiala pentru acest trio auto. De altfel, in fata retoricii de gaga a lui Trump, ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a dat cel mai bun raspuns: Americanii nu au decat sa faca masini mai bune. Fac? Nici pomeneala. Dupa  criza petroliera din anii 70, industria auto americana nu-si mai revine astfel sa ramana in carti alaturi de constructorii germani. Curios ar fi ce argumente ar invoca Donald Trump unui vest-european in favoarea achizitiei unui automobil american. Nemaivorbind de mizerabila ipocrizie de care da dovada locatarul de la Casa Alba, in conditiile in care in garajul sau se afla diferite modele precum Mercedes , Maybach si Rolls-Royce (al carui proprietar este BMW). ”Make America Great Again”, ii indemna Trump pe constructorii auto americani. De la volanul unor masini facute de ”raii” de nemti. Esti briliant, maestre!

Locuri de munca pentru America mareata

Trump nu este deloc la primul atac impotriva industriei germane. La mijlocul lunii ianuarie, el sublinia cu amaraciune ca masinile importate din Germania i se par mai numeroase pe strazile din New York decat cele americane, amenintand in special BMW cu taxe vamale uriase (35%) pentru masinile produse in afara SUA (Mexic) si vandute pe piata americana. O maniera indirecta de a recomanda BMW sa renunte la proiectul uzinei din San Luis Potosi. Constructorul din Munchen a replicat precizand ca modelele Seriei 3 pe care vrea sa le asambleze in Mexic, incepand din 2019, vor fi exportate in intreaga lume, nu numai in SUA. Trump se faca ca nu stie ca, fix in aceeasi maniera, uzina BMW implantata in 1994 in Spartanburg (Carolina de Sud) nu alimenteaza numai piata americana, 70% din productie fiind destinata exportului. Aici, nemtii cei ”rai” au furnizat, direct si indirect, locuri de munca pentru 70.000 de persoane. Doi la mana : presedintele SUA, cu tot cu administratie, ar face bine sa-si reaminteasca faptul ca o buna parte din Mercedesurile de pe Fifth Avenue , care-i zgariau retina lui Trump, sunt fabricate pe sol american, la uzina din Tuscaloosa (Alabama) Iar la uzina din Chattanooga (Tennessee) VW face berline Passat si SUV-ul Atlas, destinat exclusiv pietei nord americane. N-ar fi rau ca si directorii General Motors (atacati de Trump, carora le-a reprosat ca importa din Mexic berline accesibile precum Chevrolet Cruze) sa-i aminteasca lui Donald ca majoritatea modelelor vandute sub marca Buick sunt la origini modele Opel concepute in Germania. Unele chiar fabricate in Europa. Anul trecut, deficitul comercial al SIA a atins cel mai inalt nivel din 2012. Trump a promis sa repare dezechilibrul balantei comerciale americane cu Europa, cu Germania in special, si cu China. Multi observatori spun ca Trump braveaza inutil, in ciuda atacurilor la adresa pietei libere si a Germaniei. Trump are nevoie de o Europa puternica si de capacitatile economice ale Chinei.

author avatar
Tudor Borcea
731 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger