AcasăNewsNemtii imbraca vestele galbene

Nemtii imbraca vestele galbene

“Gelbe Westen” ii copiaza pe francezi: despre ce proiect politic european mai putem vorbi ?

Moda protestelor de acest tip s-a extins si in (aparent) stabila Germanie, de data asta motivul a fost interzicerea motoarelor diesel in unele orase. In Franta, Vestele galbene nu iau pauza si s-au mobilizat impotriva violentei politiei, inca o lovitura pentru presedintele Macron, care din „salvatorul Republicii” a ajuns la jenantul procent de popularitate de sub 25%.

Gelbe Westen ii copiaza pe francezi despre ce proiect politic european mai putem vorbi

Peste 1500 de protestatari au manifestat in centrul Stuttgart-ului impotriva interzicerii motoarelor diesel vechi si foarte poluante in acest oras, foarte multi dintre ei au fost imbracati in veste galbene, evident o incercare de a-i imita pe  “colegii” din Franta, care din noiembrie agita scena politica a tarii. O recunoaste si Ioannis Sakkaros, organizatorul protestului: “Francezii sunt un model, pentru ca ei au indraznit sa iasa in strada pentru a-si apara drepturile”. Usor spus, mai ales dupa scandalul Dieselgate. Incepand din luna ianuarie, masinile diesel cu norma de poluare pana la Euro 4 inclusiv, cele mai multe inmatriculate inainte de 2011, nu mai sunt autorizate sa circule in Stuttgart, locuitorii au beneficiat de o exceptie, insa ea va fi ridicata incepand din aprilie, mai ales ca justitia germana a impus interdictii similare si in  Hamburg, Berlin, Frankfurt, Koln, Bonn si Essen, pe motiv ca emisiile de azot depasesc limitele impuse de legislatia UE.

Gegner der Diesel Fahrverbote demonstrieren am Neckartor zum Teil in gelben Westen mit einem Transparent Foto Marijan Murat

Decizia a provocat dispute politice, Angela Merkel a fost de acord ca motoarele diesel trebuie interzise, insa nu a putut spune concret cand va dopta si Germania o astfel de masura. Pe de alta parte, sustinatorii industriei auto, asa cum este ministrul conservator al transporturilor, Andreas Scheuer, avertizeaza ca astfel de restrictii vor duce la “autodistrugerea” nivelului de prosperitate din tara. Niciun weekend fara manifestatii in Hexagon, 17400 de veste galbene au marsaluit pe intreg cuprinsul tarii, totusi o scadere de forma fata de saptamana trecuta, cand s-au adunat aproape 22.000. La Paris, politia a folosit gaze lacrimogene impotriva protestatarilor adunati in Piata Republicii: “Violenta politiei este insuportabila. Ni se interzice sa manifestam si se trage asupra noastra fara niciun motiv. Este o mare represiune”, a spus un manifestant pentru agentia de presa EPA. Motivul este de fapt decizia Consiliului de Stat, care a refuzat sa scoata din dotarea fortelor de ordine a armelor cu gloante neletale de cauciuc de calibrul de 40 mm, asa numite lansatoare ”flash-ball” (LBD). Cu o Europa sub semnul protestelor, Vestele galbene au fost sursa de inspiratie si pentru Belgia, Olanda sau Croatia,  Emmanuel Macron are putine sanse sa iasa din aceasta criza,  ocupantul fotoliului de  Élysée nu a reusit sa comunice cu francezii de rand , este in continuare vazut ca un “presedinte al bogatilor” care  nu are solutii de a scoate tara din impasul in care s-a scufundat si se face ca nu vede cum euroscepticismul ia amploare pe zi ce trece.

author avatar
Andrei Coman
286 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger