AcasăNewsNeguvernabila. Simfonie pentru politica si alamuri

Neguvernabila. Simfonie pentru politica si alamuri

Te uiti pe geam si nu intelegi ce se intampla? 1. De ce te uiti pe geam? 2. De ce vrei sa intelegi? Ce se petrece acum nu e de nasul tau daca nu ai trecut pe la Scoala populara de arte si talente politice. „Neguvernabila” este simfonia sublima pe care lumea o aude zilnic, dar pe care, in mod ciudat, nu o intelege. Sau poate doar se preface.

„Neguvernabila” are o partitura intinsa pe  mai mult de 20 de ani, cu dirijori care doar si-au schimbat fracul. Intre ei. De la unul la altul, ei ramanand aceiasi. Dar, fiecaruia i s-a parut ca cel dinainte nu a nuantat bine anumite pasaje. Atunci, punea el mana pe bagheta si conducea razboinic dialogul alamurilor dintre o politica si o alta politica. Nenumite. Ambele. Si toate la fel de proaste.

Eugenia, salvarea Romaniei

Povestile mari din viata Romaniei pleaca de la fapte mici. Intr-o intersectie, a masina de pompe funebre si-a pierdut pacientul care tocmai trecuse cu bine de autopsie. In alt oras, doi smecheri au iesit la cersit cu un manechin intins intr-un sicriu si declarat cetatean mort. Politia s-a miscat cu viteza luminii si face anchete. Cand a fost vorba de politistul violator, pedofil si mai cum o fi fost, politia si-a pierdut si viteza, si lumina. Nu mult, doar atatia ani cati au fost necesari. Cati, adica? Nu stiu, intrebati la 112. Sloganul zilei: „Tudorele, fa ceva! Haide, da-ti demisia!” Problema nu e ca protestatarii fac pipi pe iarba Primariei, ci doar ca Tudorel face prezentarile de presa prea lungi. Nu-i de ajuns ca e din Iasi. Mai e si profesor universitar pe deasupra. Dupa frunza si oaie, promovate la misto ca brand de tara, o minte mai mult politica decat cu umor a gasit solutia: Eugenia! Asta e! Sandvisul de biscuiti va impune Romania in plan mondial. Era de asteptat, ca nu mai avem cu ce altceva sa ne batem in piept. Nici macar cu numarul de copii flamanzi, pentru ca aseara a mai mancat unul.

DEX-ul e de vina

Sa mai dam o pagina. Parlamentarii PNL s-au plans ca e frig in sala de sedinta. Era ultima lor problema de rezolvat sau nu mai stiau cu ce sa faca opozitie? Nici aici nu se dirijeaza bine dialogul dintre tuba mare si trompete. „Neguvernabila” e cu tromboane, bai, nene!. Toni Grebla e pe cale sa fie condamnat pentru orice, chiar si pentru niste struti pe care nimeni nu ii mai gaseste. Dupa cum pare ca nu se mai gasesc inregistrarile cu el, gol, sub dus, fredonand tot „Neguvernabila”. „Nu luam in calcul suspendarea lui Iohannis”, se trezeste tuba mare Dragnea cu un accent grav. Nu se stie de ce a raspuns, nu il intrebase nimeni. Oricum, la politica lui noncombat, termenul suspendare ar trebui scos din dictionare. Intre timp, Guvernul guverneste. Si „guverneaza” ar trebui eliminat din DEX. Nu exprima nimic. Premierul vine cu mesajul ca Justitia trebuie sa-si faca datoria. Identic cu cel de ieri. Si cu cele de vinerea si joia trecuta. Si cu cel pe care il va spune pana ii sufla Dragnea altul.

Fereasca Al de Sus!

Intre timp, Romania trece prin transformari pe care nimeni nu le ia in seama. Preturile ne iau la misto din rafturi. Doar azi, caci maine sunt si mai mari. Oamenii sunt tot mai tristi, dar politicienii sunt tot mai veseli. Cresterea economica e atat de mare, incat depasim Europa. La anul vom sta pe coastele Canadei, in ritmul asta. Acum avem criza lemnelor de foc si criza sarii. La rachete americane nu avem criza. Nici la mancare nu mai stam asa de rau. Ne mancam intre noi si ne e de ajuns. O singura problema ar trebui rezolvata. Sa se inlocuiasca imnul de stat cu „Neguvernabila”. Oricum, primul vers din inca actualul imn este subversiv de-a dreptul. „Desteapta-te romane din somnul cel de moarte”. Ba, voi sunteti nebuni? Chiar vreti sa ne desteptam? Fereasca Al de Sus!

author avatar
Valentin Boeru
1.564 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger