Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Ne-au depasit si bulgarii la fonduri europene

Ne-au depasit si bulgarii la fonduri europene

Autor:

Comisia Europeana a publicat, ieri, o comunicare privind modul in care Planul de investitii pentru Europa – Planul Juncker – a contribuit la readucerea investitiilor la un nivel sustenabil in Europa. Pana in prezent au fost mobilizate investitii in valoare de 360 de miliarde euro, dintre care doua treimi provin din resurse private.

 

fonduri ue Ne au depasit si bulgarii la fonduri europene

Dupa rata fondurilor mobilizare in raport cu PIB, Romania este pe locul 20. Vecinii de la sud, intre primele 10 state membre.

Planul de investitii a depasit obiectivul si asteptarile sale initiale. Datorita sprijinului acordat prin Fondul european pentru investitii strategice (FEIS), se preconizeaza ca 850.000 de intreprinderi mici si mijlocii vor beneficia de ameliorarea accesului la finantare. Estimarile arata ca FEIS a sprijinit deja peste 750.000 de locuri de munca, fiind preconizata crearea a 1,4 milioane de locuri de munca pana in 2020, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra a milioane de gospodarii europene. De asemenea, sute de promotori de proiecte au beneficiat de sprijin individualizat gratie a doua inovari importante in acest context, si anume Platforma europeana de consiliere in materie de investitii, care a tratat deja 860 de cereri, si Portalul european pentru proiecte de investitii, care propune potentialilor investitori un catalog usor accesibil de proiecte mature. Planul Juncker a condus deja la cresterea PIB-ului UE cu 0,6%, aceasta cifra fiind preconizata sa atinga 1,3% pana in 2020, arata executivul comunitar.  Proiectele din Romania au obtinut finantari in valoare totala de 502 milioane euro din Fondul european pentru investitii strategice (FEIS). Aceste sume ar urma sa atraga investitii suplimentare de 2,3 miliarde euro.

In clasamentul statelor membre dupa rata fondurilor mobilizate raportat la PIB, Romania a cunoscut o usoara ascensiune, insa continua sa ramana in a doua jumatate, respectiv pe locul 20. In schimb, Bulgaria ramane intre primele 10 state membre. Pe de alta parte, noul fond InvestEU se va baza pe modelul l FEIS si va urmari sa deblocheze investitii suplimentare in valoare de 650 de miliarde euro pentru investitii in afara UE.


1 Comentariu la Ne-au depasit si bulgarii la fonduri europene

  1. Micsunel

    Pai da da nici bulgurii nu-și schimba chiloții de 70 de ori pe an…


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 18-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!