AcasăNewsNave si submarine fara echipaj, avioane F-16 automate, printre noile arme ale...

Nave si submarine fara echipaj, avioane F-16 automate, printre noile arme ale Pentagonului

Riscurile armelor autonome sunt erorile tactice si utilizarea in scopuri teroriste

Avioane automatizate si alte sisteme autonome incep sa-si faca loc, incetul cu incetul, in arsenalul militar American, dar robotii ucigasi care provoaca moartea fara control uman nu sunt inca de actualitate, a informat Pentagonul.

Riscurile armelor autonome sunt erorile tactice si utilizarea in scopuri teroriste

Intr-o conferinta organizata, miercuri, de Washington Post, adjunctul Pentagonului, Robert Work, a dezvaluit cateva arme care vor parasi domeniul science-fiction pentru a intra in realitatea apropiata, informeaza RTBF. Aparate F-16 care vor zbura fara pilot, sateliti care vor devia rachete si flote de nave si submarine fara echipaj se afla in curs de dezvoltare de Pentagon si industria de aparare americana, a explicat numarul doi al departamentului Apararii. Iar strategii Pentagonului se pregatesc si de un camp de lupta unde inamicul desfasoara masini autonome si dotate cu putere de foc, chiar daca acest gen de arme nu fac parte, deocamdata, din arsenalul pe care SUA planuiesc sa-l utilizeze. ”Nu vom delega autoritatea de a ucide unei masini”, a explicat Work. Dar pozitia SUA s-ar putea schimba daca adversarii sai nu sunt deranjati de astfel de scrupule, a lasat el sa se inteleaga.

Razboiul stelelor, pe pamant

Printre armele autonome aflate in dezvoltare, va fi si un avion F-16 semi-autonom care va zbura fara piloti si va insoti misiunile aparatelor F-35 de a cincea generatie, care vor reprezenta pilonul aviatiei de lupta americane. ”Se va face. Ma astept sa-i vad pe acesti aliati fara pilot, ma astept sa vad sisteme automatice submarine peste tot, ma astept sa vad sisteme automatice la suprafata marii”, a enumerat Work. Pentagonul planuieste construirea si de vehicule fara sofer, extrem de utile in zone precum Irak sau Afganistan, puternic minate, dar va fi dificil de pus in practica aceasta pe teren accidentat. Printre alte proiecte , sateliti care, atunci cand sunt pe orbita, vor fi capabili sa se miste singuri pentru a evita rachete anti-satelit, temute de strategii americani, si capacitati de inteligenta artificiala care pot analiza singure cantitati gigante de date. Acest tip de masinarie este deja in lucru pentru a scruta gruparea terorista ISIS si a intelege mai bine structura organizatiei, potrivit adjunctului Pentagonului.

Ingrijorari din partea oamenilor de stiinta

Emergenta previzibila a armelor autonome ii ingrijoreaza pe oamenii de stiinta, ONU si organizatiile pentru apararea drepturilor omului. In iulie 2015, la Buenos Aires, mii de cercetatori si personalitati stiintifice din lumea intreaga, intre care celebrul astrofizician Stephen Hawking, au lansat un apel pentru interzicerea armelor ofensive autonome, insistand asupra pericolului unor erori de tinta si utilizarea in scopuri teroriste. ”Trebuie legiferat aceasta cat mai rapid posibil, pentru ca tehnologia autonoma ar putea fi disponibila in curand”, a avertizat atunci unul din semnatari, expertul britanic Toby Walsh.

author avatar
Tudor Borcea
168 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger