AcasăNewsNave militare rusesti au deturnat un vas turcesc in Marea Neagra

Nave militare rusesti au deturnat un vas turcesc in Marea Neagra

Moscova denunta ”inca o provocare turceasca” pe mare

Dupa ce, duminica, un distrugator rus a tras focuri de avertisment catre un pescador turcesc in Marea Egee, Kremlinul a denuntat , ieri, o ”noua provocare turceasca in nici 24 de ore”: o nava sub pavilion turc a incercat sa intre in fata unui convoi rus care transporta doua platforme petroliere.

Moscova denunta ”inca o provocare turceasca” pe mare

O nava lansatoare de rachete si un vas al pazei ruse de coasta au fost trimise, ieri, sa intervina dupa ce o nava comerciala turceasca a impiedicat deplasarea unui convoi rusesc in Marea Neagra, informeaza Sputnik. O nava comerciala sub pavilion turcesc a incercat sa intre in fata unui convoi rusesc ce transporta doua instalatii de foraj, taindu-i calea. Capitanul navei nu a raspuns la niciun apel. Serviciul de presa al companiei Cernomorneftegaz, proprietarul instalatiilor de foraj, a anuntat, ieri, ca o ”nava comerciala aflata sub pavilion turcesc a incercat, violand regulile internationale de navigatie, sa intre in fata convoiului aflat in mers”. In continuare, ”vasul turcesc nu a facut loc convoiului care naviga perpendicular si a incercat sa-l opreasca, provocand o situatie de posibila coliziune”. Oficialii rusi nu au dezvaluit numele navei in cauza si nici ora producerii incidentului, care a avut loc la intrarea in apele teritoriale ruse. La fata locului au fost trimise o nava militara lansatoare de rachete si una apartinand pazei de coasta, moment in care vasul turcesc si-a schimbat traiectoria. Potrivit Cernomorneftegaz, costul celor doua platforme (B-312 si B-319) se ridica la 25 de miliarde de ruble (323 milioane de euro) si acestea au fost mutate in largul coastelor Crimeei datorita ”situatiei internationale complicate”.

MAE turcesc: Rabdarea noastra are limite

Este cel de-al doilea incident care implica marina rusa si nave turcesti in mai putin de doua zile. Duminica, echipajul navei militare Smetlivi a deschis focul pentru a ”evita o coliziune” cu un vas de pescuit turcesc in Marea Egee, care nu raspundea la avertizarile echipajului rus, potrivit Moscovei. Nava turceasca se afla la 600 de metri si a fost atentionata cu ”focuri de arme de calibru usor” iar distanta respectiva ”garanta” ca pescadorul nu putea fi atins de proiectile, potrivit miniserului rus al Apararii. Comandantul acestuia, Muzaffer Geici, a declarat pentru agentia de presa Dogan ca nu au existat focuri de arma. ”Este o minciuna, noi am trecut la mai putin de o mila de o nava militara, nici nu stiam ca este ruseasca, credeam ca este o nava NATO”, a spus acesta, informeaza Le Parisien. Urmare a acestui incident, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a cerut Rusiei sa dea dovada de ”calm” insa a prevenit ca rabdarea Turciei are ”limite”.

author avatar
National
378 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger