AcasăNewsNava cu sute de migranti, interzisa in porturi

Nava cu sute de migranti, interzisa in porturi

Soarta a 629 de oameni aflati la bordul navei Aquarius, care au fost salvati din largul Libiei, se afla la mila sortii, dupa ce Italia si Malta au refuzat sa primeasca acest vas inchiriat de un ONG francez.

In timp ce suflete ratacesc pe mare Europa isi vede de treburi

Potrivit ONG-ului SOS Mediteranee, Aquarius a primit instructiuni de la Centrului italian  de coordonare a salvarilor maritime sa ramana in stand-by in pozitia actuala, la 35 de mile marine de Italia si la 27 de mile marine de Malta. Nu se stie daca sutele de migranti aflati la bord (printre care si 123 de minori neinsotiti, 11 copii si 7 femei insarcinate ) vor putea debarca.Ministrul italian de Interne si liderul Ligii (extrema dreapta) Matteo Salvini a confirmat ieri ca Aquarius nu are ce cauta in porturile italiene. ”A salva vieti e o datorie, nu insa si transformarea Italiei intr-un enorm camp de refugiati. Italia nu se mai supune, de data asta cineva spune nu”, a scris Salvini pe Twitter. Este prima data de la venirea la putere a coalitiei intre Liga si Miscarea Cinci Stele cand Italia blocheaza porturile pentru refugiati, o promisiune facuta de altfel de Salvini. Dupa salvarea migrantilor, in noaptea de sambata spre duminica, Aquarius cauta un port de debarcare. Duminica, Malta, prin vocea premierului Joseph Muscat, a confirmat ca va inchide porturile pentru Aquarius. Guvernul de la Valetta a declarat ca nu are legatura cu operatiunea de salvare a celor de pe Aquarius, care s-a facut in ape internationale si a fost coordonata de Italia deci nu are competente in acest caz.

Asaltata de 700000 de migranti in ultimii ani Italia spune in premiera nu

In timp ce Organizatia Internationala pentru Migratie a cerut o ”solutie rapida” avand in vedere situatia ”vulnerabila” a celor de la bordul lui Aquarius, mai multe porturi italiene, printre care Napoli si Palermo, au declarat ca sunt de acord sa primeasca nava, denuntandu-l pe Salvini ca ”un ministru fara inima care lasa sa moara pe mare fiinte umane”.

author avatar
Tudor Borcea
156 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger