Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » NATO: Un cyberatac poate declansa Articolul 5

NATO: Un cyberatac poate declansa Articolul 5

Autor:

In contextul noilor atacuri informatice, NATO isi va intari apararea iar membri Aliantei vor putea riposta colectiv la un atac informatic, la fel ca impotriva unei agresiuni aeriene sau terestre, a declarat ieri secretarul general al Aliantei Nord Atlantice, Jens Stoltenberg.

 

nato NATO:  Un cyberatac poate declansa Articolul 5

Jens Stoltenberg e ferm: toţi pentru unul, unul pentru toţi

”Atacurile cibernetice pe care le-am vazut in luna mai (Wannacry) si in aceasta saptamana (Petrwrap) subliniaza importanta de a ne intari cyberapararea, si exact asta facem”, a declarat Stoltenberg, la Bruxelles. Pe de alta parte, NATO a decis sa faca din cyberspatiu un ”domeniu operational”. ”Un cyberatac poate declansa articolul 5 din tratatul fondator al Aliantei, care prevede ca tarile NATO sar in ajutorul unui aliat in caz de agresiune”. ”’Suntem pe cale de a defini spatiul cibernetic drept un domeniu militar, ceea ce inseamna ca vom avea ca domenii de actiune militara pamantul, aerul, marea si spatiul cibernetic”, a adaugat secretarul general al NATO

Deocamdata, creste factura la Aparare

Presata de Statele Unite, Alianta Nord Atlantica se asteapta la o crestere a cheltuielilor in domeniul apararii cu 4, 3% in Europa si in Canada, anul acesta, a mai anuntat Jens Stoltenberg. ”Tarile aliate europene trebuie sa investeasca mai mult pentru apararea lor, nu pentru a face pe plac Statelor Unite, ci pentru ca aceasta este in propriul lor interes, a pledat Stoltenberg, la Bruxelles. Secretarul general NATO care s-a exprimat inaintea unei reuniuni a ministrilor Apararii din tarile NATO, a subliniat ca acest an va fi cel de-al treilea consecutiv de crestere a bugetelor militare ale membrilor Aliantei. ”salutan faptul ca presedintele Trump s-a focalizat pe cheltuieli de aparare si o mai buna impartire a acestora pentru ca noi trebuie sa punem in practica ce am convenit”, a insistat secretarul general, reamintind ca aliatii au promis, in 2014, sa se apropie, in zece ani de obiectivul unor bugete militare reprezentand 2% din produsele lor interne  brute. Cresterea asteptata in acest an reprezinta cheltuieli suplimentare de 12 miliarde de dolari in Europa si Canada. Ea nu tine seama de puternica crestere a bugetului militar american anuntata de Trump. ”Este al treilea an consecutiv in care acceleram cheltuielile de aparare. In ultimii trei ani, aliatii din Europa si din Canada au cheltuit 46 de miliarde de dolari suplimentar pentru aparare”. Jens Stoltenberg a reamintit si ca tarile NATO vor creste contributiile cu trupe la misiunea ”Resolute Support” care antreneaza si consiliaza fortele de securitate afgane. Ministrii apararii vor discuta astazi la Bruxelles acest aspect dar nu este asteptata o decizie cata vreme SUA nu si-au pronuntat intentiile in acest sens, potrivit unor surse diplomatice.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 18-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!