AcasăNewsNasul Cosa Nostra va muri in libertate

Nasul Cosa Nostra va muri in libertate

Unul din cei mai violenti si mai temuti lideri din istoria mafiei siciliene, sinistrul Totot Riina, are ”dreptul de a-si sfarsi zilele in demnitate”, afirma Curtea de Casatie italiana, dezchizand calea unei eventuale eliberari a acestuia.

Fostul nas al Cosa Nostra, astazi in vartsta de 86 de ani, este incarcerat la Parma, unde-si ispaseste pedeapsa cu inchisoarea pe viata la care a fost condamnat in 1993. Sesizata de un avocat al lui Riina, Curtea de Casatie a cerut, luni, unui tribunal din Bologna sa reconsidere mentinerea in inchisoare a acestuia. Anul trecut, aceasta instanta a estimat ca Toto Riina, care are starea de sanatate afectata,  ar putea fi ingrijit fara a i se schimba regimul carceral, tribunalul subliniind ca Salvatore ”Toto” Riina (poreclit La Belva) prezinta inca ”un pericol notabil” si ca nu va fi niciodata disociat de Cosa Nostra, magistratii refuzand atunci sa excluda ”un pericol de recidiva”. Insa Curtea de Casatie a estimat ca tribunalul din Bologna a omis sa ia in calcul ”deteriorarea fizica” a detinutului, care are ”dreptul sa moara demn”. Curtea a precizat ca Riina are cancer la rinichi si sufera de probleme neurologice si cardiace. Aparatorii mafiotului au cerut si un eventual arest la domiciliu, in asteptarea deciziei instantei din Bologna.

Monstrul din Sicilia

Sef al clanului Corleone, Riina a semanat teroarea timp ce aproximativ doua decenii in Sicilia dar si in sanul Cosa Nostra, unde a preluat controlul in 1970. Acuzat ca este comanditarul a peste 150 de asasinate, condamnat la 20 de pedepse cu inchisoarea pe viata, Toto Riina este cunoscut in special si pentru ca a ordonat uciderea judecatorilor antimafia Giovanni Falcone (1992) si Paolo Borsellino (1993) sau ca a fost creierul atentatelor sangeroase din 1993 din Roma, Milano si Florenta (10 morti in total). In 2009, el a depus o cerere la Curtea europeana a drepturilor omului pentru a contesta conditiile de detentie, denuntand in special ”videosupravegherea constanta a celulei, inclusiv la toaleta”.

author avatar
Tudor Borcea
654 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger