AcasăNewsNasdaq a comis-o iar: a calculat gresit actiunile Kraft

Nasdaq a comis-o iar: a calculat gresit actiunile Kraft

Bursa americana Nasdaq a fost data in judecata pentru ca ar fi generat pierderi de sute de milioane de euro cand a listat Facebook

Dupa ce era sa falimenteze zeci de firme si investitori in momentul listarii actiunilor Facebook, Nasdaq a facut o alta gafa de proportii. Actiunile Kraft Foods s-au „umflat” cu 30%, dintr-o eroare de calcul a unui broker.

Bursa americana Nasdaq a fost data in judecata pentru ca ar fi generat pierderi de sute de milioane de euro cand a listat Facebook

Potrivit Financial Times, Nasdaq s-a aflat la un pas de a repeta greseala din primavara, cu prilejul listarii pe bursa a Facebook. Functionarii Nasdaq au dat si/sau au confirmat (de la caz la caz) cu intarziere ordine de plata catre sau de la reprezentantii investitorilor care doreau sa achizitioneze actiuni Facebook.  Ulterior, Nasdaq a fost data in judecata de clientii furiosi, care au reclamat pierderi de zeci, chiar sute de milioane de dolari.  UBS, cea mai mare banca din Elvetia sustine ca bursa americana  i-ar fi cauzat o pierdere de 300 de milioane de euro in urma listarii Facebook. Brokerii UBS sustin ca operatorii Nasdaq au intarziat ore in sir preluarea ordinelor de vanzare sau de cumparare. Reprezentantii Nasdaq au avertizat  insa ca nu au de gand sa dea atatia bani nici UBS, nici altor banci si ofera o compensatie totala de doar 62 de milioane de dolari, iar aceasta este oferta finala.

Formula eronata

Analistii Financial Times sustin ca, miercuri, valoarea actiunilor Kraft Foods  a urcat rapid cu 30%, fara ca, initial, cineva sa sesizeze ce se intampla. Totusi, cresterea la 58,54 de dolari a valorii actiunilor i-a pus pe ganduri pe functionarii Nasdaq, acestia dandu-si pana la urma seama ca un broker a utilizat un algoritm eronat la tranzactionare.  Situatia s-a redresat dupa ce tranzactiile cu actiuni Kraft Foods au fost anulate.

author avatar
Arpad Dobre
91 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger