AcasăNewsMuzicienii si jurnalistii vor avea mai multa putere

Muzicienii si jurnalistii vor avea mai multa putere

Acord in negocierile privind Directiva dreptului de autor

Comisia de Afaceri Juridice din Parlamentul European a anuntat miercuri seara ca s-a ajuns la un acord in negocierile privind propunerea de directiva a Parlamentului European si a Consiliului privind dreptul de autor pe piata unica digitala. Acordul isi propune sa creasca sansele detinatorilor de drepturi de autor, in special muzicieni, actori si scenaristi, dar si ale entitarilor din media, sa isi negocieze mai bine intelegeri financiare legate de munca lor cu platformele de internet.

Acord in negocierile privind Directiva dreptului de autor

„Am ajuns la un acord privind directiva dreptului de autor pe piata unica digitala. Creatorii, inclusiv muzicienii, actorii si jurnalistii, vor avea mai multa putere. Meme-urile, gif-urile si extrasele din stiri sunt in siguranta, iar platformele de startup, protejate. Mai multe detalii, curand”, este anuntul facut de comisia JURI.

Controverse peste controverse

De cealalta parte, Verzii au transmis ca trialogul a dus la finalizarea unui text ce contine „o versiune ingrijoratoare a Articolului 11, pe taxa de link, si cea mai negativa versiune de pana acum a Articolului 13, privind filtrele de incarcare”. Grupul Verzi/EFA a anuntat ca va continua sa „lupte” pentru respingerea taxei pe link si a filtrelor de upload pana la votul final din plen. Axel Voss (PPE, raportor JURI) a precizat. „Este un acord bun care protejeaza detinatorii drepturilor de autor si utilizatorii. Temerile ca internetul va fi distrus se vor dovedi nefondate”. Votul final in plen ar putea avea loc in perioada 25-28 martie, pe 4 aprilie sau, cel tarziu, 15-18 aprilie. Acordul trebuie sa fie aprobat de reprezentantii Consiliului si de plenul Parlamentului European. Comisia Europeana, care a demarat aceasta dezbatere in 2016, spune ca aceasta directiva va proteja mostenirea culturala a Europei. Directiva poate schimba balanta puterii intre producatorii muzicali, de stiri si film si site-urile dominante care gazduiesc munca lor. Cel mai disputat este articolul 11 – care prevede ca ziarele, revistele si agentiile de presa sa fie platite de companiile de internet precum Google si Microsoft Corp. care publica extrase din munca acestora. Un alt articol care a starnit controverse este al 13-lea – care cere platformelor ca YouTube si Instagram sa instaleze filtre care sa blocheze incarcarea de catre utilizatori a materialelor care se supun drepturilor de autor, fiindu-le solicitata incheierea unui acord cu detinatorii drepturilor pentru muzica si filme.

Colosii internetului, direct afectati

De asemenea, comisia a transmis ca platformele online sunt incurajate sa plateasca pentru folosirea creatiei artistilor si jurnalistilor; unele materiale incarcate online, precum meme-urile si GIF-urile, pot fi folosite gratuit; hyperlink-urile spre articole de presa, acompaniate de comentarii individuale sau foarte scurte extrase pot fi impartasite gratuit; jurnalistii trebuie sa primeasca o parte din orice venituri obtinute de pe urma drepturilor de autor de catre editor; platformele de tip start-up au obligatii mai mici; directiva nu impune filtre. Creatorii si entitatile care publica stiri vor avea puterea de a negocia cu giganti tehnologici multumita acordului dintre PE si negociatorii din partea Consiliului. Acordul are ca scop asigurarea ca drepturile si obligatiile legii copyright sunt aplicate si in cazul internetului. YouTube, Facebook si Google News sunt unele dintre numele importante care vor fi direct afectate de aceasta legislatie.

author avatar
Maria Iordache
107 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger