AcasăNewsMustaruri fara mustar

Mustaruri fara mustar

Mustarurile din Romania sunt, in majoritatea lor covarsitoare, bine „asezonate” cu E-uri

Un recent studiu realizat de Protectia Consumatorilor avertizeaza ca aproape jumatate dintre mustarurile comercializate pe piata din Romania nu au mentionat pe eticheta continutul de boabe sau faina de mustar, iar peste 96% dintre acestea contin pana la opt E-uri.

Mustarurile din Romania sunt, in majoritatea lor covarsitoare, bine „asezonate” cu E-uri

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – ANPCPPS Romania – InfoCons a realizat un studiu referitor la tipurile de mustar comercializate pe piata din Romania. In cadrul studiului au fost analizate 29 de produse tip mustar, achizitionate in mod aleatoriu si anonim. Produsele tip mustar care au stat la baza studiului au ca distribuitor sau producator urmatoarele companii: SC Productie Ardealul SRL, SC CONTEC FOODS SRL, SC Univer Product SRL, Unilever South Central Europe SA, SC Mersel Company SRL, Auchan Import-Export Romania, Auchan Romania SA, Romania Hypermarche SA, SC Mega Image SRL, SC Boromir Prod SA, SC Papalito Trading SRL, SC Trust Orizont SA, Kaufland Romania SCS, SC Ferma Honigberg SRL, SC Lidl Discount .SRL, REWE Romania SRL, SC Profi Rom Food SRL, Kamis-Condimente SRL. O prima concluzie care se poate trage din studiul ANPCPPS Romania – InfoCons este ca peste 44,8% dintre produsele analizate nu au mentionate pe eticheta continutul de boabe de mustar sau de faina de mustar. O alta problema, poate la fel de ingrijoratoare, o reprezinta faptul ca peste 96% dintre mustarurile de pe piata contin intre un E si opt E-uri.

Aroma  si culoare din chimicale

Studiul releva  urmatorul continut de chimicale utlizate pentru un plus de aroma si o culoare atractiva:

–  34,48%  din produsele analizate au in continut 3 E-uri;

– 24,13 % contin2 E-uri;

– 13,79 % contine  1 E ;

– 10,34 % contin 4   E-uri;

– 6,89 % contin7 E-uri;

– 3,44% contin8 E-uri;

– 3,44% contin 6 E-uri;

Studiul arata ca dintre cele 29 tipuri de mustar doar unul era fara E-uri.

Fara boabe sau faina de mustar

Continutul de boabe sau faina de mustar  variaza intre 15 % si 30%, dupa cum urmeaza:

– 13,79 % din produsele supuse studiului  au in continut  boabe sau faina de mustar in proportie de 20%;

– 10,34%  contin  16,5% boabe sau faina de mustar;

– 6,89%  contin  16% boabe sau faina de mustar;

– 6,89%   contin  18% boabe sau faina de mustar;

– 3,44%   contin  30% boabe sau faina de mustar;

– 3,44%   contin  23.5% boabe sau faina de mustar;

– 3,44%   contin  19,5% boabe sau faina de mustar;

– 3,44%   contin  15% boabe sau faina de mustar;

– 3,44%   contin  16.2 % boabe sau faina de mustar.

Gramajul produselor  studiate variaza intre 150 – 500 grame, iar 72,41 % din aceste produse au mentionat pe eticheta valoarea nutritionala. De asemene, e bine de retinut ca 34.48% din produsele analizate contin zahar, iar cantitatea acestuia variaza intre 0,9  si 6,2 grame / 100 grame de produs. Pentru a va informa corespunzator care dintre aceste mustaruri contin cele mai multte E-uri si care nu contin deloc mustar, cititi cu atentie etichetele produselor pe care le cumparati.

author avatar
Arpad Dobre
1.094 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger