AcasăNewsMunca de acasa a devenit legala

Munca de acasa a devenit legala

Businessman Stretching While Working on His Laptop --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Salariatii vor avea posibilitatea de a munci de-acasa sau din alt loc, insa numai daca activitatea desfasurata la angajator este indeplinita cu ajutorul tehnologiei.

Aceasta activitate va fi cunoscuta drept telemunca, potrivit unui proiect de act normativ care a trecut ieri de votul decisiv al Camerei Deputatilor, urmand sa ajunga la seful statului, pentru promulgarea prin decret prezidential.

Biroul de acasa

Propunerea legislativa reglementeaza telemunca, ce va reprezenta, in mod concret, o forma de organizare a muncii in care activitatea salariatilor este desfasurata efectiv dintr-un loc complet diferit de sediul angajatorului, cu ajutorul tehnologiei. De exemplu, redactorii angajati de o firma ce detine un site de informare generala ar putea lucra direct de acasa, din moment ce activitatea lor implica munca pe internet. Telemunca va putea fi desfasurata doar voluntar, in mod regulat, in baza unui contract individual de munca. Concret, telemunca va fi „forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor”. Guvernul – initiatorul legii – voia ca telesalariatii sa nu poata lucra chiar oriunde, deoarece angajatorii ar fi trebuit sa fie de acord cu aceste locuri din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca. Totusi, parlamentarii au ales sa elimine aceasta prevedere tocmai pentru a intari flexibilitatea ce trebuie sa caracterizeze telemunca, crescand astfel numarul de optiuni. Totodata, telemunca se poate face doar daca salariatul este de acord, angajatorului fiindu-i interzis sa-i modifice contractul in caz de refuz.

author avatar
Catalin Dumitrescu
376 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger