AcasăNewsMultinationalele, monopol pe agricultura!

Multinationalele, monopol pe agricultura!

Delirul punerii pe tava catre multinationalele straine, in dauna capitalului autohton, a intregi domenii de activitate atinge deja limite nebanuite. Pentru ca, nu doar in comertul „de masa” au ajuns marile companii „globaliste” sa detina monopolul, dar, mai nou, si in agricultura. Iar daca pana si presedintele Klaus Iohannis a ajuns sa se planga ca strainii cumpara tot mai multe teren in Romania, situatia chiar ca este „groasa”.

Fermierii români le cer guvernanţilor să-i scape din „jugul“ companiilor străine

Insa, daca tot este atat de grijuliu seful statului fata de acapararea agriculturii romanesti de catre doar cateva concerne multinationale, poate ar fi bine atunci sa acorde ceva mai multa atentie si plangerilor fermierilor romani, mai ales ca acestea se afla de cateva zile chiar pe masa sa. Pentru ca, exasperati de „jugul” strain la care sunt pusi sa traga, liderii sindicatului Agrostar au ajuns sa lanseze un semnal diperat de alarma cu privire la monopolul detinut de multinationale pana si pe „bancile de seminte”.

Dependenti de straini!

Reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe – Agrostar au cerut sprijin atat premierului Ciolos, cat si presedintelui Iohannis pentru a interveni intr-o situatie fara de iesire, asa cum este cea a cercetarii agricole romanesti. Care, pur si simplu, a fost pusa pe butuci. Si asta, mai mult ca sigur intentionat, ci nu din pura prostie, daca fostii competitori straini au ajuns acum sa controleze „inima” intregii agriculturi de la noi. Pentru ca, dupa cum se plang sindicalistii, „ fermierii sunt practic dependenti de multinationale, care au reusit sa acapareze piata de seminte, genetica si chiar creditareea fermierilor cu seminte si alte inputuri. Practic, multinationala il finanteaza pe producatorul agricol(ii da inputurile necesare) si il obliga sa vanda productia la un pret impus. Astfel, multinationalele sunt beneficiare indirecte ale subventiilor acordate, teoretic, fermierilor.” Si, dupa cum mai sustin cei de la Agrostar,„ daca analizam documentele pe baza carora fermierii isi primesc subventia pe suprafata observam ca acestia trebuie sa faca dovada cu factura fiscala  ca au insamantat cu seminte certificate. Luate de la multinationale, ca noi nu mai avem institute de cercetare furnizoare de seminte”!

author avatar
Toni Matei
954 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger